taipedΠλούσιο θα είναι το φθινόπωρο σε διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως να προιωνίζεται, λόγω… προϊστορίας και η επιτυχία τους – τουλάχιστον όχι όλων.

Και τούτο διότι οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα χαρακτηρίζουν άκόμη και τα προγράμματα που έχουν ήδη προχωρήσει κια έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ελληνικό και ο Αστέρας.

Η πώληση του Αστέρα στους Αραβες θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, με την επικύρωση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου- ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια να είχε εκδοθεί το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα και να κυρωθεί από τη Βουλή. ΟΛα αυτά βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Στο Ελληνικό, μετά την ανάδειξη της Lamda Development ως προτιμητέου επενδυτή για το έργο, χρειάστηκαν τρείς μήνες για να διαβιβαστεί η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών και ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε ότι αφορά στους νέους διαγωνσιμούς:

Την περασμένη Παρασκευή προκηρύχθηκε ο δεύτερος κατά σειρά διαγωνισμός για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 29 Σεπτεμβρίου. Οδιαγωνσιμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση του ακινήτου των 77 στρεμμάτων με το ιστορικό κτίριο Castello με βάση τις χρήσης ‘’τουρισμού- αναψυχής’’ και ‘’παραθεριστικό- τουριστικό χωριό’’ με την παραχώρησή του για 99 χρόνια.

Στις 17 Οκτωβρίου έχει οριστεί η ημερομηνία υποβολής των προσφορών και για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Γαλάτσι και στο Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, που οδεύουν επίσης προς αξιοποίηση. Στο μεταξύ, στις 22 Αυγούστου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει προσφορές για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για τα δύο ακίνητα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου λήγει προθεσμία προσφορών για την αξιοποίηση του ακινήτου των 171 στρεμμάτων στο δήμο Ερμιονίδος, το οποίο θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες πολεοδομικές ωρίμανσης, ήτοι με την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).

Επίσης στις 17 Σεπτεμβρίου, έχει ορισθεί ο έτερος διαγωνισμός μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr που περιλαμβάνει παραθαλάσσια οικόπεδα, διατηρητέα κτίρια, καταστήματα και άλλα ακίνητα ανά την Ελλάδα (έκταση 17 στρεμμάτων στο Ρίο, εξαώροφο κτίριο στην Ευαγγελιστρίας 9 στο κέντρο της Αθήνας, οικόπεδο με 11 κτίρια στο Μοσχάτο που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες του υπουργείου Παιδείας κ.α.).

Στις 23 Σεπτεμβρίου αναμένονται και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τα 12 ακίνητα στην Πλάκα, τα οποία αξιοποιούνται μέσω του θεσμού της επιφάνειας.

Ακόμη, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την αξιοποίηση των 14 συνολικά αρχοντικών και μικρών Ξενία σε όλη την Ελλάδα είτε με απευθείας πώληση, είτε με σύσταση και μεταβίβαση του δικαιώματος επιφάνειας για 99 χρόνια είτε με 50ετείς μισθώσεις. Σε αυτά το αρχοντικό Eυαγγελινάκη στις Μηλιές του Πηλίου, το αρχοντικό Μουσλή και το αρχοντικό Ξηραδάκη στη Μακρυνίτσα του Πηλίου. Με το θεσμό της επιφάνειας για 99 χρόνια θα αξιοποιηθούν τα Ξενία Τσαγκαράδας, Ανδρου, Βυτίνας, Κομοτηνής και Πλαταμώνα. Με τη μορφή της μίσθωσης διάρκειας 50 ετών βγαίνουν προς αξιοποίηση τα Ξενία Εδεσσας, Θάσου, Κοζάνης, το Σανατόριο Αγίας Ελεούσας στη Ρόδο, το Σανατόριο Μάνα στην Αρκαδία και η Villa de Vecchi στη Ρόδο.

kerdos