oxia0304Ξενοδοχείο 6 αστέρων και 600 κλινών στην Κέρκυρα, 2 Boutique Hotels στη Μύκονο και 3 νησιά εισήλθαν στο χαρτοφυλάκιο του Εμίρη του Κατάρ

Ερίζει για 4 ακόμη νησιά μετά την έκταση 14.400 στρεμμάτων που απέκτησε στην Ζάκυνθο

Του Χάρη Ντιγριντάκη 

Σε luxurius προορισμό θέλει να μετατρέψει πολλές περιοχές της Ελλάδας ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Η βεντάλια των επενδυτικών του κινήσεων -ακολουθώντας τα ίχνη του πατέρα του πρώην Εμίρη του Κατάρ Χαμντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι- έχει ανοίξει για τα καλά, όχι μόνο στο Ιόνιο, αλλά πλέον και για το Αιγαίο Πέλαγος.

Προπομπός όλων των επενδυτικών του κινήσεων της κορυφαίας οικογένειας του Κατάρ είναι η εταιρεία PIMARA S.A., η οποία μετά την εξαγορά των νήσων Οξυά και Προβάτι στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στην απόκτηση της νήσου Μόδι έναντι του ποσού των 2 εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης στην ιδιοκτησία της εταιρείας είναι πλέον και τα νησιά Κυπριανή και Καρδιώτισσα, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η οικογένεια διαπραγματεύεται την αγορά 4 ακόμη ελληνικών νησιών. Πάντως η απόκτηση της Καρδιώτισσας, σηματοδοτεί το πέρασμα των δραστηριοτήτων της καταριανών συμφερόντων εταιρείας από το Ιόνιο στο Αιγαίο Πέλαγος.

Εκεί πρόσφατα και ειδικότερα στην Μύκονο ξεκίνησε την κατασκευή 2 Boutique ξενοδοχείων δυναμικότητας 70 κλινών και δαπάνης 7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία ανεγείρει ξενοδοχείο 6 αστέρων και δυναμικότητας 600 κλινών στην Κέρκυρα, ανακαινίζοντας ριζικά και επεκτείνοντας το πάλαι ποτέ Miramare, που πέρασε πρόσφατα στην κατοχή του Εμίρη του Κατάρ, ο δε σχετικός φάκελος κατατέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου το έργο να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το σύνολο της δαπάνης μαζί με την εξαγορά της μονάδας υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η εξαγορά από την oικογένεια Αλ Θάνι 14.400 στρ. στον Άη Γιάννη στην Ζάκυνθο, έναντι του ποσού των 9 εκατ. ευρώ. Αυτοί που ξέρουν αναφέρουν ότι οι επιχειρησιακές εξελίξεις στην Ζάκυνθο θα προχωρήσουν γρήγορα δεδομένου ότι ήδη έχει γίνει η οριστική μεταβίβαση της χρήσης δίχως προβλήματα δημοσίου, αρχαιολογίας και εκκλησίας.

Ενορχηστρωτής όλων των επενδύσεων όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι η PIMARA S.A., -στην οποία κύριο μερίδιο έχει η QATARΑ International- ενώ λέγεται ότι για την Οξυά είναι ήδη έτοιμο το master plan του έργου.

Το πλάνο αξιοποίησης της νήσου που εξαγοράστηκε έναντι του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ, φέρει την επωνυμία «Oxia Art Island και μεταξύ άλλων εμπεριέχει πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, δύο τουριστικά χωριά, συγκρότημα καταστημάτων, οικισμό καλλιτεχνών, μαρίνες, πλωτές αποβάθρες, ελικοδρόμια, προβλήτες προσέγγισης υδροπλάνων, χώρους άθλησης, γκαλερί, πάρκα τέχνης. Το concept design παρουσιάστηκε λίαν προσφάτως στη Ντόχα του Κατάρ στον ισχυρό άνδρα και σύμβουλο σε θέματα επενδύσεων του εμίρη, παρουσία των εκπροσώπων της ιδιοκτήτριας εταιρείας PIMARA A.E.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι περίπου 250 με 300 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι θα προσφέρει περίπου 700 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο αιχμής της κατασκευής και περίπου 200 – 250 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του project σε εργαζομένους από τις γύρω περιοχές αλλά και από την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Επισημαίνεται ότι το επενδυτικό σχέδιο παρουσιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του aa Associates/Στέλιος Αγιοστρατίτης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Μηχανικοί ΕΠΕ» και η οικογένεια Αλ Θάνι εκτιμά ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 3 έτη περίπου. Όπως υπογραμμίζουν αυτοί που ξέρουν, επειδή το νησί προστατεύεται από τη Συνθήκη Natura, για να προχωρήσουν οι εργασίες θα πρέπει να εξασφαλίσει καθεστώς Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), κάτι που απαιτεί πολιτική απόφαση. Υπογραμμίζεται ότι στα περισσότερα νησιά η PIMARA S.A. έχει ως στόχο την ανέγερση υπερπολυτελών επαύλεων για Άραβες κυρίως και όπως γίνεται εύκολα διακριτό υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στο Ιόνιο όπου κυριαρχεί η πυκνή βλάστηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Εχινάδες νήσοι, το σύμπλεγμα των μικρών νησιών που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από τον Αστακό και το λιμάνι στο Πλατυγιάλι, βρίσκονται στο μικροσκόπιο πλούσιων Αράβων και Ρώσων εδώ και καιρό.

Σκορπίδι
Την ίδια ώρα ο Ρώσος μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ μετά τον Σκορπιό έχει βάλει ως στόχο του την εξαγορά της νήσου Σκορπίδι που ανήκει στην Οικογένεια Λιβανού και ειδικότερα στον πρώην Βουλευτή της ΝΔ Σπήλιο Λιβανό. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι το deal της εξαγοράς του 109 στρ. ιδιαιτέρου κάλους νησιού είναι επί θύραις αφού η πλευρά η του Ρώσου Κροίσου θεωρεί ότι η απόκτηση του αποτελεί παρακαταθήκη για την ασφάλεια του γειτονικού Σκορπιού.