Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο παγκόσμιος ξενοδοχειακός κλάδος αναπτύχθηκε κατά 2,3%, φτάνοντας έσοδα που υπερβαίνουν τα 1,28 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2018 (IBISWorld, 2018).
Με τους υφιστάμενους ρυθμούς, περισσότερα από 80.000 ξενοδοχεία θα προστεθούν στην υπάρχουσα προσφορά έως το 2050. Και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο, όπως εξηγεί σε άρθρο του στην trivago ο ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη Δρ. Willy Legrand, είναι η ανάπτυξη μειώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα του, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης απαλλαγή του έως το 2050.

Οι τρέχουσες τάσεις στη βιώσιμη φιλοξενία

  • Μείωση της σπατάλης τροφίμων.
  • Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού πέραν του δωματίου του ξενοδοχείου.
  • Εξάλειψη του πλαστικού.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Δημιουργία ενός ξενοδοχείου χωρίς χαρτί.
  • Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου.

Τι χρειάζεται για να αναγνωριστεί ένα κατάλυμα ως οικολογικό

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μια ενιαία, καθολική σειρά κριτηρίων για την επίσημη αναγνώριση των καταλυμάτων ως οικολογικών. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιώσιμου Τουρισμού (GSTC), ο φορέας που διαχειρίζεται τα παγκόσμια πρότυπα για τον βιώσιμο ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο, δημιούργησε τα Κριτήρια και τους Προτεινόμενους Δείκτες του GSTC για ξενοδοχεία, σε μια προσπάθεια “να υπάρξει κοινή συμφωνία για τον βιώσιμο τουρισμό”.
Η ιδέα είναι να εναρμονιστούν όλα τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στα πολυάριθμα συστήματα πιστοποίησης οικολογικών ξενοδοχείων, όπως το Πράσινο Κλειδί, η Πιστοποίηση Green Star Hotel κ.λπ.
Ο οργανισμός περιγράφει τα Κριτήρια GSTC ως “τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θα πρέπει να φιλοδοξεί να καλύπτει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση (ή οποιοσδήποτε τύπος κτιστών καταλυμάτων)”.
Τα ξενοδοχεία που θέλουν να αναγνωριστούν επίσημα ως οικολογικά καταλύματα μπορούν να στραφούν σε έναν από τους πολλούς φορείς πιστοποίησης που είναι διαπιστευμένοι από το GSTC ανά τον κόσμο.