Την αισιοδοξία του για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, μετά από την πρόσφατη αναβάθμιση από τον Fitch, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη , “Τρίποντο στην Οικονομία”, στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως επιμένει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι με τα «κόκκινα δάνεια» αίτηση έως τις 30 Απριλίου «όχι γιατί είμαι ανάλγητο και θέλω να χάσει ο κόσμος τα σπίτια του, αλλά για το αντίθετο, για να μην τα χάσει». Για το θέμα της πρώτης κατοικίας χαρακτήρισε άδικη την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορεί εμάς γιατί εφαρμόζουμε μία συμφωνία που έκανε».
Σχετικά με την πρόσφατη επίθεση αστυνομικού σε 11χρονο είπε κατηγορηματικά ότι «δεν έχει θέση στο Σώμα».

Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης:
Για τις επενδύσεις

«Στην οικονομία πρέπει να έχεις και λίγο υπομονή ωε προς τον χρόνο. Γιατί όπως ξέρετε πρώτα γυρίζουν οι πρόδρομοι δείκτες οι οποίοι προβλέπουν την εξέλιξη και μετά ακολουθεί η αγορά. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά ποτέ. Είναι έτσι ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή την στιγμή έχουμε τρέξει πάρα πολύ γρήγορα. Η αναβάθμιση οίκου πολύ νωρίτερα του αναμενομένου –κάτι που είναι εξαιρετικά καλό νέο για την Ελλάδα. Αυτό έχει οδηγήσει σήμερα σε ένα ράλι στα ελληνικά ομόλογα. Ζούμε μία μέρα μεγάλης χαράς όσοι ασχολούμαστε με τα δημόσια οικονομικά, τα επιτόκια τα σημερινά, ούτε στον ύπνο μας δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι διεθνείς χρηματαγορές ποντάρουν ότι το 2020 για την Ελλάδα, θα είναι ένα εξαιρετικό έτος. Εφ’ όσον το ποντάρουν οι χρηματαγορές, αυτό διαβάζουν οι επενδυτές και α σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, έχουν τώρα ένα κίνητρο να το κάνουν γρηγορότερα. Από τους 100 που το σκέφτονται θα έρθουν 20-25. Το 2020 θα είναι ένα καλό έτος για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και για την ανάπτυξη της χώρας».

Για την αναπτυξιακή τράπεζα

«Η τράπεζα έχει γίνει. Έχει κεφάλαιο άνω τους 1,5 δις ευρώ. Αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση που συζητάμε με τους ξένους το οργανόγραμμα της. Είναι θέμα ημερών, όχι εβδομάδων και μέσα στον Φεβρουάριο να βγάλει ορισμένα προγράμματα αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο στάδιο εγγυοδοσίας των δανείων. Και είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς για το τι μπορεί να κάνει και στις επενδύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Η αναπτυξιακή τράπεζα δεν είναι τράπεζα που κάνεις καταθέσεις, είναι μόνο επενδυτική τράπεζα και μόνο για την ανάπτυξη. Μπορεί να δώσει και δάνεια, εγγυήσεις, να συμμετέχει σε άλλους είδους επιχειρηματικά σχήματα».

Για τα «κόκκινα δάνεια» και την πρώτη κατοικία

«Οι τράπεζες μας ακόμα δεν λειτουργούν με τον ρυθμό που θα ήθελα εγώ. Θα ήθελα να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα. Καταλαβαίνω όμως ότι ερχόμενοι από μία μεγάλη 10ετή κρίση και από έναν Αρμαγεδώνα κουβαλάνε και πάρα πολλά προβλήματα που κάνει την κανονική τους δουλειά δυσκολότερη. Και με το σχέδιο «Ηρακλής» και με την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση φτιάχνουμε ένα περιβάλλον που μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα. Άλλωστε και η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα γι’ αυτό έγινε. Άρα η ταχύτητα θα αυξηθεί. Ακόμα όμως δεν είμαστε εκεί που θα ήθελα να είμαστε εγώ.

Να είμαστε δίκαιοι και με τις τράπεζες. Ο κ. Σταϊκούρας κι εγώ προχωρήσαμε αυτό το διάστημα σε βελτιωτικές αλλαγές στον νόμο για την πλατφόρμα. Βγάλαμε όλα τα έγχαρτα αιτήματα , βάλαμε τις τράπεζες να έχουν υπάλληλο για τα αιτήματα που να βοηθάνε τον κόσμο, συμφωνήσαμε να πληρώνουμε τον δικηγόρο αν χρειάζεται δικηγόρος, έχουμε αφαιρέσει διάφορα γραφειοκρατικά στάδια. Άρα με αυτά που κάναμε δώσαμε την ευκαιρία στην τράπεζα να τρέξει γρηγορότερα. Γι’ αυτό βλέπετε ο ρυθμός να αυξάνεται τώρα ενώ πριν ήταν χαμηλός. Δηλαδή ήταν κακώς σχεδιασμένη η πλατφόρμα, από την αρχή.

Τώρα με τις νέες αυτές ρυθμίσεις που σας είπα αρχίζει πια το πράγμα και κινείται. Γι’ αυτό και λέω ότι όσοι έχουν ανησυχία για την προστασία της κατοικίας τους πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να πάνε σε μία τράπεζα και να ξεκινήσουν την διαδικασία. Κι αυτό πρέπει να γίνει πριν τις 30 Απριλίου. Ο λόγος που επιμένω δεν είναι γιατί είμαι ανάλγητος και θέλω να χάσει ο κόσμος τα σπίτια του.

Το ακριβώς ανάποδο είναι. Από την αγωνία μου να μην χάσει το σπίτι του κάποιος που μπορεί να το σώσει λέω συνεχώς ότι αυτό λήγει στις 30 Απριλίου. Και δεν λήγει από δική μου επιθυμία. Λήγει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ψηφίσει έναν νόμο που έληγε 31 Δεκεμβρίου. Και το είχαν βάλει σε απόφαση του Γιούρογκρουπ πριν πάρουμε την τελευταία μεγάλη δόση. Δεν λένε ότι μας άφησαν τα 37 δις;

Ένας από τους κομβικούς λόγους γι’ αυτό το μπάτζετ ήταν ότι δεν θα ανανεωθεί η προστασία πρώτης κατοικίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, δεν μπορεί να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορεί εμάς γιατί εφαρμόζουμε μία συμφωνία που έκανε. Είναι παράλογο. Επειδή πράγματι ενδιαφέρομαι για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ανθρώπων και δεν θέλω να τους πω ψέματα τους λέω: Πηγαίνετε και ξεκινήστε την διαδικασία της πλατφόρμας από τώρα”.

Για τον πτωχευτικό κώδικα

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πλατφόρμα έχει καλύτερους όρους από τον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου . Και δεν θέλω εξ’ αιτίας μου να χάσει κάποιος την ευκαιρία να σώσει το σπίτι του.

Γι’ αυτό και επιθυμών η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται σε αυτό που ήδη έχουμε, παρά σε αυτό που θα έχουμε. Γι’ αυτό που θα έχουμε δεν υπάρχει κανένα τελικό κείμενο και καμία τελική συμφωνία.

Άρα έχουμε κάτι θεωρητικό. Μπορώ να σας πω αφού με ρωτάτε ότι ο νέος πτωχευτικός θα είναι στην πραγματικότητα οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την ατομική πτώχευση, συν την συμφωνία με τους πιστωτές. Δηλαδή, θα είναι η Ευρωπαϊκή οδηγία επί το αυστηρότερο. Είναι η δεύτερη ευκαιρία και θα γίνουν και ρυθμίσεις προς το καλύτερο. Δηλαδή, ένας που έχει όντως πρόβλημα και θέλει να προχωρήσει σε ατομική πτώχευση θα το κάνει σχετικά γρήγορα».

Για την επίθεση αστυνομικού σε 11χρονο στο Μενίδι

«Δεν υπάρχει καμία κατανόηση από κανέναν. Άνθρωπος που φοράει την στολή της αστυνομίας και χαστουκίζει αναίτια ένα 11χρονο δεν έχει θέση στο Σώμα του. Εδώ δεν χρειάζονται μεσοβέζικα πράγματα. Για να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τους αστυνομικούς μας όταν δέχονται βία πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι και να μην ανεχόμαστε τέτοια περιστατικά. Αν ήμουνα πατέρας αυτού του παιδιού θα ήμουν έξαλλος».