Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που θα συμμετέχουν το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών “Δρόμοι της Ελιάς”.
Η πολιτιστική διαδρομή “Δρόμοι της Ελιάς” θα δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα προορισμού τοποθετώντας την Περιφέρεια στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη των διεθνώς αναγνωρισμένων πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Αρχικά, θα δημιουργηθεί πολιτιστική διαδρομή στα μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο. Σάμο) με προοπτική επέκτασης και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας.
Η τελική επιλογή των τόπων και σημείων ενδιαφέροντος που θα ενταχθούν στην διαδρομή καθώς και των δράσεων θα προκύψουν μέσα από συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, όπως και με φορείς πολιτισμού, τουρισμού, του αγροδιατροφικού τομέα και της τοπικής κοινωνίας.
Πρόκειται για ένα νέο πλήρες και ποιοτικό τουριστικό προϊόν διεθνούς εμβέλειας στηριζόμενο στο πολιτιστικό απόθεμα αλλά και σε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως ελιές, ελαιόλαδο, κρασιά, μαστίχα, τυροκομικά κ.α., θα προσδώσει ώθηση σε διαφορετικές μορφές τουρισμού: πολιτιστικό, γαστρονομικό, καθώς και άλλες σημαντικές διοργανώσεις.

Τα οφέλη που θα προκύψουν για τον πληθυσμό των νησιών Β. Αιγαίου

  • Δημιουργία μιας ισχυρής κοινής ταυτότητας, χάρη στην υποστήριξη και τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας.
  • Ενδυνάμωση της περιοχής: οι θεματικές πολιτιστικές διαδρομές επιτρέπουν την προσέλευση τουριστών σε άγνωστα αναξιοποίητα σημεία προσδίδοντας έτσι τη δυνατότητα στην περιοχή να εμπλουτίσει τη λίστα των επισκέψιμων διαθέσιμων πόρων της.
  • Ενίσχυση της απασχόλησης: Ενδυνάμωση των δυνατοτήτων απασχόλησης μέσω της αύξησης διανυκτερεύσεων, της παρακολούθησης αγροτικών εργασιών, της παρακολούθησης μαθημάτων κουζίνας, καλλιτεχνικής δημιουργίας κ.λπ.
  • Επιμήκυνση της εποχικότητας του τουρισμού: Προτάσεις θεματικών διαδρομών και δραστηριοτήτων κατά την περίοδο του λιομαζώματος (Οκτώβριος-Φεβρουάριος).
    Ενίσχυση της διάρκειας παραμονής στην περιοχή: Δυνατότητα συνδυασμού θεματικών δραστηριοτήτων με άλλες κλασσικές δραστηριότητες, όπως δράσεις ευεξίας, αθλητικές δραστηριότητες, shopping κ.α.
  • Αξιοποίηση μικρών παραγωγικών μονάδων: Οι θεματικές διαδρομές επιτρέπουν την προβολή όλων των όψεων της πολιτιστικής κληρονομιάς ανεξαρτήτως μεγέθους και με βάση την αυθεντικότητα τους, όπως π.χ. την ανακάλυψη ενός τοπικού προϊόντος στον χώρο παραγωγής του.
  • Συνέργεια/ συμπληρωματικότητα με τις υφιστάμενες δραστηριότητες η άλλα έργα στην περιοχή: Η διαδρομή συνιστά δράση συνεργασίας και διάδρασης και στηρίζει τη στρατηγική του τοπικού προγράμματος για την προβολή των εν λόγω περιοχών.
  • Ενίσχυση του προφίλ τοπικών παραγωγών/επαγγελματιών: Παροχή περισσότερων μεθόδων προώθησης (σε σύγκριση με τη συμβατική διαφήμιση, τα φυλλάδια και τα περιοδικά) και ταυτόχρονη διαφοροποίηση στην επιχειρηματική αρένα.
  • Αναβάθμιση του προφίλ της περιοχής: Με πανευρωπαϊκή παρουσία στο διαδίκτυο, βελτιώνεται το προφίλ της και γενικότερα η παρουσία της, κάτι που συνεπάγεται προσέλκυση νέων επισκεπτών.