Της Εύας Οικονομάκη

Σε 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται η οικονομική ζημιά στην παγκόσμια βιομηχανία συνεδριακού τουρισμού από τις ακυρώσεις των εκδηλώσεων για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον πρόεδρο της International Association of Professional Congress Organisers (IAPCO), Ori Lahav, να επισημαίνει, στο περιθώριο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματικών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), ότι πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κλάδος.

«Η πλειονότητα των συνεδρίων έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος της IAPCO, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ντόμινο επιπτώσεων σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο, πλήττοντας, μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία, τις αεροπορικές εταιρείες.

«Το καλύτερο σενάριο είναι τα διεθνή events να αναβληθούν και να μην ακυρωθούν. Η διεξαγωγή τους σε μεταγενέστερο χρόνο, εντός του έτους μέχρι τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα, θα ήταν η βέλτιστη λύση», τόνισε Ori Lahav, προσθέτοντας ότι εάν δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο η κατάσταση, τότε πολλές εταιρείες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας.

«Απαιτείται ευελιξία από την αγορά»

Την ανησυχία τους σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού εξέφρασαν, στο πλαίσιο του συνεδρίου, και οι εκπρόσωποι του HAPCO, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή πολλά συνέδρια στην Ελλάδα έχουν ακυρωθεί -κυρίως ιατρικής φύσεως- ή έχουν αναβληθεί λόγω του ιού.

Σύμφωνα με τον HAPCO, αν και οι αναβολές των συνεδρίων έχουν κόστος για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων, προτιμώνται έναντι των ακυρώσεων, με την πρόεδρο του HAPCO, Ειρήνη Τόλη, να τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι ευελιξία από την αγορά όσον αφορά τις πολιτικές ακύρωσης των events.

«Οι προκαταβολές για ένα συνέδριο σε προμηθευτές σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν το 70% του συνολικού κόστους», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη που θα έπρεπε να προσφέρουν οι κυβερνήσεις στους διοργανωτές συνεδρίων έκανε από την πλευρά του ο Ori Lahav. «Πρέπει να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού με όλους τους τοπικούς διοργανωτές, καθώς η υποστήριξη μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Πρέπει να υπάρξει μια ανοικτή επικοινωνία και να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το είδος της υποστήριξης που μπορεί να παρέχεται είτε ανά χώρα είτε ανά περίπτωση», τόνισε χαρακτηριστικά.