Μετά τους χιλιάδες θανάτους και χώρες ολόκληρες σε καθεστώς καραντίνας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι πλέον ο κορωνοϊός είναι πανδημία.
Στην συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι πλέον ο κορωνοϊός θεωρείται πανδημία.
“Ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία, είπε χαρακτηριστικά. Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται με ευκολία ή επιπολαιότητα. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή την αδικαιολόγητη παραδοχή ότι η μάχη έχει κριθεί που οδηγεί σε αχρείαστο πόνο και θάνατο. Είμαστε σε αυτό μαζί και πρέπει να κάνουμε το σωστό με ψυχραιμία”.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο χαρακτηρισμός του κορωνοϊού ως πανδημία δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο ιός, όπως δεν αλλάζει αυτό που κάνει ο ΠΟΥ και αυτό που πρέπει να κάνουν οι χώρες.

Τι είναι η πανδημία

Η σύνθετη λέξη “πανδημία” (από το “παν” και το “δήμος” χρησιμοποιείται από την επιστημονική κοινότητα για να περιγράψει την ταυτόχρονη εξάπλωση μιας επιδημίας σε μεγάλο αριθμό γεωγραφικών περιοχών, σε πολλές χώρες και διαφορετικές ηπείρους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει μια κλίμακα έξι φάσεων, από την πρώτη, όπου μια νόσος εμφανίζεται σε ζώα χωρίς να έχει επηρεάσει ανθρώπους έως την έκτη, η οποία είναι η φάση της πανδημίας.
Πρέπει να επισημανθεί, ότι η “πανδημία” σχετίζεται με τη γεωγραφική εξάπλωση μιας ασθένειας και τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζει και όχι με την ισχύ ή τη θνησιμότητα της.