asteras2704Οι σουίτες του Αστέρα έχουν φιλοξενήσει μυθικές προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και των επιχειρήσεων, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο Γκορμπατσόφ, ο Μπόρις Γέλτσιν, ο Ζακ Ντελόρ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ωστόσο, το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της ειδυλλιακής χερσονήσου της Βουλιαγμένης ήρθε η ώρα να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη και να μετατραπεί στο πιο πολυτελές resort της Ελλάδας και ενδεχομένως της Νότιας Ευρώπης.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Χθες έπεσαν οι πρώτες υπογραφές μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και της Jermyn Street για το έργο. Πλέον, ο νέος (από τον περασμένο Δεκέμβριο) ιδιοκτήτης της έκτασης, η αραβική Jermyn street real estate fund IV αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ανάπλασης. Το ανώτατο δικαστήριο εκτιμάται ότι θα ανάψει το πράσινο φως για το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), εν προκειμένω της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέσα στο προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται ότι το έργο θα έχει προχωρήσει σε επίπεδο γραφειοκρατίας. Επίσης, το τυπικό σκέλος προβλέπει το επίσημο «κλείσιμο» της αγοραπωλησίας ύψους 400 εκατ. ευρώ μεταξύ Δημοσίου και Jermyn, όπως και την υποβολή από τους Άραβες μεγαλομετόχους (90%) της Αστήρ Παλάς δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους που έχουν το υπόλοιπο 10%. Το συνολικό ύψος της επένδυσης (συμπεριλαμβανομένων των εργασιών ανακαίνισης) τοποθετείται στα 700 εκατ. ευρώ και άνευ απροόπτου οι εργασίες ανακατασκευής θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αρχές του 2015.

Ήπια δόμηση

Το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ήπια δόμηση, ανάπτυξη, δηλαδή όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν δασικές εκτάσεις και χώροι πρασίνου. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,1875, ενώ από το σύνολο των 60.886 στρεμμάτων που επιτρέπεται να δομηθούν, θα αναπτυχθούν τα 56.500 τ.μ.

Παράλληλα, η κάλυψη θα είναι χαμηλή, καθώς μέρος των κατοικιών και διαμερισμάτων προβλέπεται να υλοποιηθεί στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η επέμβαση, δηλαδή, στο υφιστάμενο πράσινο θα είναι πολύ μικρή, ενώ οι ζώνες πρασίνου θα ενισχυθούν με πρόσθετες φυτεύσεις.

Προβλέπεται ότι κάθε δένδρο που θα αποψιλώνεται κατά την κατασκευαστική περίοδο θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο εντός των ορίων του οικοπέδου, ώστε η τελική εικόνα της έκτασης να παραμένει ίσης ή μεγαλύτερης αισθητικής αξίας με την υφιστάμενη. Για κάθε οικόπεδο μεμονωμένης κατοικίας θα πρέπει να προβλεφθεί η φύτευση του ακάλυπτου χώρου σε ποσοστό 75%.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα δομηθεί το μισό του συνόλου της έκτασης του Αστέρα.

Δημήτρης Δελεβέγκος

Πηγή:www.capital.gr