President Donald Trump poses for photos as he meets with Paraguay's President Mario Abdo Benitez at the White House, Friday, Dec. 13, 2019, in Washington. (AP Photo/ Evan Vucci)

Την αντίδρασή τους στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναστείλει όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς την Αμερική για 30 ημέρες εκφράζουν οι επικεφαλής κορυφαίων ταξιδιωτικών και τουριστικών ενώσεων.

Σε ανακοίνωσή του, τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακοίνωσε την 30ήμερη αναστολή των μετακινήσεων των πολιτών που δεν είναι Αμερικανοί και προέρχονται από χώρες της Ζώνης Σένγκεν στις ΗΠΑ, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον ίδιο τον Ντ. Τράμπ να δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν κατάφερε να πάρει τις ίδιες προφυλάξεις» με αυτές που είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ για να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ενώ αρχικά από τη συγκεκριμένη απαγόρευση είχε εξαιρεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε τελικά την επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσο στην Ιρλανδία, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω επέκταση του μέτρου και σε άλλες χώρες.

“Η απαγόρευση θα προσθέσει περισσότερες απώλειες”

Την κριτική τους σε αυτή την απόφαση έκαναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων (ETOA), η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (USTOA) και οι Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Ταξιδιωτικών Φορέων και Ταξιδιωτών (ECTAA), επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση αυτή αναμένεται να προσθέσει πιθανώς περισσότερες απώλειες στις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξή τους και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο Eduardo Santander, CEO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission) επισημαίνει ότι «ο κορωνοϊός είναι μια παγκόσμια κρίση που δεν περιορίζεται σε κανέναν προορισμό και απαιτεί συνεργασία και όχι μονομερή δράση. Τα αεροπλάνα πετούν από ένα προορισμό σε έναν άλλο και αντίστροφα και ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας αποδοκιμάζει αυτή τη μονομερή απαγόρευση ταξιδιών χωρίς καμία συζήτηση που θα επηρεάσει εξίσου τις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις και τους πολίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

«Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου είναι αινιγματική», τόνισε από την πλευρά του ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος του ETOA. «Έχοντας υποβαθμίσει τη σημασία της κρίσης, τότε στιγματίζει μια ολόκληρη ήπειρο. Αυτή είναι μια παγκόσμια κρίση και χρειαζόμαστε παγκόσμια κατανόηση. Αυτή η κίνηση καταστρέφει δυσανάλογα τον εισερχόμενο τουρισμό στις ΗΠΑ και μειώνει την ασφάλεια της Ευρώπης ως προορισμού. Ο φόβος είναι πιο καταστροφικός και εξαπλώνεται γρηγορότερα από έναν ιό».