του Χάρη Ντιγριντάκη
Κραυγή Αγωνίας των τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας (ξενοδοχείων πόλεως) τα οποία χωρίς νόημα παραμένουν ανοικτά ενώ δεν έχουν ούτε θα έχουν για το βραχύ χρονικό διάστημα πελάτες.
Άλλωστε ο τουριστικός τομέας και ειδικότερα οι διεθνείς ταξιδιωτικές εισπράξεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα πρώτα και σημαντικότερα πλήγματα από τη διεθνή εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19), όπως τονίζεται σε χθεσινή έρευνα που παρουσίασε το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).
Μάλιστα, όπως τονίζεται, για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση) μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 1,076 δισ. ευρώ, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους, επιβάρυνση του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 675,52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 οφείλονται σε απώλειες εισπράξεων από υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.
Όπως προαναφέρθηκε την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας απέναντι στην ολική καταστροφή που προέκυψε “ως κεραυνός εν αιθρία”, μετατρέποντας και την τουριστική Αθήνα από τη μια μέρα στην άλλη σε ‘πόλη φάντασμα’, ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).
Υπενθυμίζεται ότι οι Ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης ζήτησαν ήδη να επιβληθεί λουκέτο στα ξενοδοχεία τους και να μείνουν μόνο δυο ανοιχτά.
Όπως σημειώνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών αυτή τη στιγμή, τα μηνύματα που φτάνουν από τα ξενοδοχεία μέλη μας, είτε αυτά είναι ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, είτε μεγάλες ή μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και σε όλες τις κατηγορίες αστεριών, αφορούν χωρίς ίχνος υπερβολής “άδεια κτήρια”.
Από τις δε κρατήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών και έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη – απ’ τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου : «Ζητάμε λοιπόν ‘εδώ και τώρα’ από τη Πολιτεία να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ρυθμιστεί μέσω ενός ‘ειδικού καθεστώτος’ κατάλληλου για την περίσταση, η λειτουργία (και) των city hotels, συνεχούς, 12μηνης λειτουργίας.
Επιπλέον, ζητάμε πιθανές ρυθμίσεις που εστιάζουν α) στις φορολογικές, τραπεζικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας, β) στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και γ) σε τρόπους διευκόλυνσης των επιχειρήσεων στα θέματα ρευστότητας / επιβίωσης των επιχειρήσεων.
Τα εξαγγελθέντα από την Κυβέρνηση και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών μέτρα για τη δήθεν διευκόλυνση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αυτοαναιρούνται και αποτελούν εμπαιγμό για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο με μηδενικές πληρότητες επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου.
Όπως προσθέτει: «Προβλέπουν απαλλαγή από την καταβολή δόσεων χρεολυσίων για 4 μήνες υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν την καταβολή τόκων τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα για την εξυπηρέτησή τους» !!!
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ένα δεύτερο βήμα σε μια πολύ συστηματική δουλειά και διαδικασία που πραγματοποιείται με προσεκτικό τρόπο, διότι, προφανώς, δεν πρέπει να χάσουμε το δημοσιονομικό έλεγχο” σημειώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.
Όπως υποστηρίζει : «Το πρώτο βήμα ήταν να στηρίξουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από αναγκαστικές υποχρεώσεις και αποφάσεις που λαμβάνονται για λόγους υγείας. Το δεύτερο βήμα είναι να μιλήσουμε για οριζόντια μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν εργαζόμενους με το επίδομα των 800 ευρώ και επιχειρήσεις με την αναστολή καταβολών οφειλών, βεβαιώσεων, ρυθμίσεων, δόσεων κ.τ.λ., ώστε να μπορέσουν να σταθούν στο πρώτο κύμα της έλλειψης ρευστότητας που τους «χτυπάει».
Από εκεί και πέρα θα επέλθουν περαιτέρω εξειδικεύσεις και στο τραπεζικό θέμα και στο θέμα του ίδιου του τουριστικού προϊόντος».
Σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος τόνισε πως ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας ιστορικής συγκυρίας και ότι οφείλει να δίνει όχι μόνο τη μάχη της επιβίωσης, αλλά να προετοιμάζεται από τώρα για την επόμενη ημέρα και την άμεση επανεκκίνηση.
Με αυτή τη στρατηγική επιλογή, τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση, κρίνονται θετικά, δίνοντας μια πρώτη σημαντική ελπίδα.
Τώρα, με μεθοδικότητα και ψυχραιμία, χρειάζεται εξειδίκευση και σίγουρα και επιπλέον μέτρα, σε επόμενο στάδιο ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης» συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος