Την αίτηση ανάκλησης κατά της απόφασης κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου βάσει της οποίας δεν εγκρίνεται η σύμβαση παραχώρησης στην Lamda Development της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αναμένεται να καταθέσει σήμερα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του capital.gr.
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης, είναι “υπόθεση του ελληνικού Δημοσίου να απαντήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση του Ελληνικού».
Σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι τόσο λογικό για μία επένδυση άνω των 5 δις ευρώ να ζητείται η συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία φυσικών προσώπων.
Γιατί το Ελεγκτικό δεν ενέκρινε τη σύμβαση παραχώρησης
Όπωςέχει μεταδώσει το Capital.gr, το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πράξη 197/2014 (πρόεδρος η σύμβουλος Αγγελική Μαυρουδή και εισηγητής ο πάρεδρος Αθανάσιος Καρακόιδας) θεωρεί, όπως αναφέρεται, ότι οι όροι των άρθρων 6.1 και 6.2 και του παραρτήματος Α΄ της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην διαδικασία πώλησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ, περιόρισαν τη συμμετοχή στη διαδικασία μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους αποκλείοντας όμως, όπως αναφέρουν φυσικά πρόσωπα, κ.λπ., είτε αυτοτελώς είτε σε ένωση ή κοινοπραξία μεταξύ τους ή ακόμη σε ένωση και με νομικά πρόσωπα.
Αναφέρουν δε πως «ο αποκλεισμός αυτός έγινε χωρίς να προκύπτει καμία επίκληση ή συνδρομή συγκεκριμένου λόγου δημοσίας τάξης ή δημοσίας ασφαλείας ή δημόσιας υγείας ή άλλου επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί έναν τέτοιας ένστασης περιορισμό».
Ακόμη οι δικαστές θεωρούν πως υπάρχουν αντίστοιχες παραβιάσεις στους όρους 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί. Αυτό συνιστά παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού δεν επιτρέπουν τροποποίηση ουσιωδών όρων της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόκληση εκδήλωσης, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της LAMDA Development S.A., που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, στο Μαρούσι Αττικής, στα γραφεία της Εταιρείας, παρέστησαν νόμιμα 43 μέτοχοι, εκπροσωπούντες 56.478.953 κοινές ονομαστικές μετοχές επί συνόλου 79.706.464 κοινών ονομαστικών μετοχών και υπήρξε απαρτία 70,86% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.
Η Συνέλευση συζήτησε και έλαβε αποφάσεις επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης ως εξής:
Τροποποίηση των άρθρων 10, 15, 19 και 23 του ισχύοντος Καταστατικού της Εταιρείας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην από 26.08.2014 Σύμβαση Μετόχων μεταξύ της Consolidated Lamda Holdings, των Μετόχων GSO και της Εταιρείας.
Εγκρίθηκε η τροποποίηση των άρθρων 10, 15, 19 και 23 του Καταστατικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην από 26.08.2014 Σύμβαση Μετόχων μεταξύ της Consolidated Lamda Holdings, των Μετόχων GSO και της Εταιρείας.