Ανοιχτά θα είναι σήμερα τα σούπερ μάρκετ, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στο πλαίσιο των κατεπείγοντων μέτρων που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην οικονομία.

Μάλιστα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε χθες παρατείνεται το ωράριο των σούπερ μάρκετ (εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων) κατά 1 ώρα από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά 2 ώρες το Σάββατο. Για τυχόν παραβάσεις τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, «δύναται να προβλέπεται η υποχρέωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγοριών αυτών τις Κυριακές, είτε για όλη την επικράτεια είτε για μέρος αυτής. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων τις Κυριακές. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι δυνατόν να υποχρεώνονται τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγορίες αυτών να πωλούν εφημερίδες».

Πλαφόν

Στην ΠΝΠ καθορίζεται, ακόμη, πλαφόν έως 3 τεμάχια στην πώληση ανά πελάτη μέσων ατομικής προστασίας ή προσωπικής υγιεινής, όπως τα προϊόντα απολύμανσης, τα προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης και τα αντισηπτικά προϊόντα. Για τυχόν παραβάσεις τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, υποχρεούνται στην απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναστέλλονται για ένα μήνα, οι περιορισμοί στο ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκών αγορών), των οργανωμένων αγορών τροφίμων, των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών και των προμηθευτικών συνεταιρισμών φαρμακοποιών.

Επίσης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας θα μπορούν να επιτάσσονται, για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών κινητά, αναλώσιμα και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.

Πρόστιμα για την αισχροκέρδεια

Σε ό,τι αφορά πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας, η σχετική διάταξη ορίζει ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης σε προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη «απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Τα πρόστιμα που θα αποφασίζει ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης θα κυμαίνονται από 1.000 ως 1 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης. Επίσης ο υπουργός μπορεί να διατάξει το κατέβασμα περιεχομένου επίμαχης ιστοσελίδας, απαγόρευση ή διακοπή διαφημιστικών καταχωρήσεων.