Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να παίρνουν μια πρώτη γεύση της ζημιάς που προκάλεσε ο κορωνοϊός αυτή την εβδομάδα, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τη μάχη για να μετριάσουν τους φόβους της αγοράς σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις ΗΠΑ, ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η ανεργία αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο μετά το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού.

Οι Δείκτες Διαχειριστών Προμηθειών (PMI) στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία θα είναι τα πρώτα σαφή ενδεικτικά στοιχεία της κλίμακας του οικονομικού πλήγματος στις χώρες αυτές.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να υποστεί τη χειρότερη μείωση παραγωγής που έχει σημειωθεί ποτέ στις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας θα δώσουν μια πρώτη αίσθηση της ύφεσης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης και οι αρχικοί δείκτες PMI για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της θα επιβεβαιώσουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η κεντρική τράπεζα της Κένυας ενδέχεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση τη Δευτέρα. Στη Νότια Αφρική, ενδεχόμενη υποβάθμιση από την Moody’s θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΗΠΑ και Καναδάς

Δεδομένου ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ομιλίες της Fed λόγω της πανδημίας, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στα οικονομικά δεδομένα που θα δείξουν πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα. Η έκθεση της Πέμπτης για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου θα είναι η πρώτη που δείχνει το βάθος και το εύρος της πανδημίας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια -σχεδόν 20 φορές περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

Στον Καναδά, όπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 2,5% του εργατικού δυναμικού, υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τη Δευτέρα είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα ακόμη σημάδι που να καταδεικνύει ότι η χώρα ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.

Ασία

Μετά από μια εβδομάδα ανάληψης δράσης από τις κεντρικές τράπεζες στην Ασία, τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου αναμένεται να αποτελέσουν βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο.

Λατινική Αμερική

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας στις 18 Μαρτίου μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 3,75%, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Κολομβίας και της Γουατεμάλα αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.