Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (ΣΕΤΕΥΔ) γνωστοποίησε ότι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Μιχάλης Τσουκιάς, έχασε σήμερα το πρωί την πολυήμερη μάχη απέναντι στον θανατηφόρο κορωνοϊό.
Ο 64χρονος Μιχάλης Τσουκιάς που είναι το 19ο θύμα του φονικού κορωνοϊού στην χώρα μας δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Το “αντίο” της Trekking Hellas

“Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια της Trekking Hellas, αποχαιρετάμε το Μιχάλη Τσουκιά. Για όλους εμάς, υπήρξε πρότυπο επιχειρηματία, οραματιστή αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπου. Το πείσμα, η αστείρευτη θέλησή του και ενέργεια, παράλληλα με την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του σε όλους μας θα είναι η πυξίδα μας για το μέλλον.
Στα δύσκολα μας δίδαξε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί και όταν ζοριζόμασταν μας έλεγε “κάντε κουπί”, έτσι και τώρα η μεγάλη οικογένεια που δημιούργησε υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το απαράμιλλο έργο που άφησε σε εμάς, στο χώρο του τουρισμού υπαιθρίων δραστηριοτήτων και σε όλη την Ελλάδα”.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς

Ήταν συνιδρυτής της πρώτης ελληνικής outdoor εταιρείας της Trekking Hellas, είχε με μεγάλη ορειβατική εμπειρία και δράση και ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ). Επίσης υπήρξε μέλος αλλά και πρόεδρος του ΕΟΣ Αθηνών τη δεκαετία του ’80, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης με αρμοδιότητα την εκπαίδευση και ορεινή διάσωση και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Διεθνή Ένωση Αλπινισμού (UIAA), στην Επιτροπή Ορειβατικών Αποστολών.

Μεταξύ πολλών άλλων, διετέλεσε αρχηγός 3 Ελληνικών ορειβατικών αποστολών στα Ιμαλάια, το 1985 στο βουνό Annapurna (η πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια), το 1987 στο βουνό Ama Dablam (πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά βουνό που έχει γίνει στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα) και το 1989 στα βουνά Lobuche και Island Peak, εκπαιδευτική αποστολή για την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Αρχηγός της πρώτης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Ορειβατικής Αποστολής για νεαρούς ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, στο βουνό Kamet, το 1990, αρχηγός της πρώτης και με απόλυτη επιτυχία Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική , το 2000, με ανάβαση της υψηλότερης κορυφής (Vinson – 5140μ), αναβάσεις στα βουνά Kinabalou – 4001μ, στο Βόρνεο και στο Kilimanjaro – 5.895μ, στην Τανζανία.