Οι γερμανικές ταξιδιωτικές εταιρείες μειώνουν γρήγορα το κόστος, αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να κλείνουν καθώς η κρίση του κορωνοϊού σαρώνει τη βιομηχανία.
Οι τουριστικοί πράκτορες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μεταβαίνουν γρήγορα σε εργασία μικρής διάρκειας, ενώ η κυβέρνηση καταβάλλει για μισούς μήνες μέρος των μισθών των εργαζομένων προκειμένου να αποτραπούν οι απολύσεις.
Ο τελευταίος κορυφαίος τουριστικός πράκτορας που κάνει αυτή την κίνηση είναι ο DER Touristik, μετά από την TUI και την FTI.
Η DER Touristik εισάγει έως και 80% των εργαζομένων σε εργασία με μειωμένο ωράριο για έξι μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.
“Κάνουμε αυτό για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δουλειές του προσωπικού μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Ευρώπης Ίνγκο Μπέρμεστερ.
Η TUI Germany προχωρά σε 40% εργασία με μειωμένο ωράριο για τους εργαζόμενους τουριστικών πρακτόρων και 50% για προσωπικό τουριστικών γραφείων.
Ωστόσο, η TUI Group στο σύνολό της έχει κερδίσει την έγκριση της κυβέρνησης για ένα κρατικό δάνειο ύψους 1,8 δισ. ευρώ που υποστηρίζεται από το κράτος για να αυξήσει τις τραπεζικές της διευκολύνσεις.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Fritz Joussen υπογράμμισε: “Η TUI είναι μια πολύ υγιής εταιρεία. Ήμασταν οικονομικά επιτυχείς πριν από την κρίση και θα είμαστε και πάλι μετά την κρίση. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι άθικτο και έχουμε πάνω από 21 εκατομμύρια πιστούς πελάτες. Ωστόσο, είμαστε προσωρινά μια εταιρεία χωρίς προϊόν και χωρίς έσοδα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να γεφυρωθεί.”
Αντίθετα, αρχίζουν να εξαφανίζονται οι μικρότερες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις με πολύ αυστηρότερα οικονομικά.
Για παράδειγμα, ο Comtour, ειδικός στην Ινδία και τις διακοπές στη Σρι Λάνκα που ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια, κήρυξε χρεωκοπία.
Ένα άλλο θύμα είναι η πύλη διακοπών Casamundo η οποία κλείνει το γραφείο του στο Αμβούργο με απώλειες θέσεων εργασίας.
Η μητρική εταιρεία Hometogo έχει ως στόχο να διατηρήσει τη μάρκα και να διατηρήσει την εμπορική πύλη, ωστόσο.