Το κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να ανέλθει στα 4,1 τρις δολάρια, δηλαδή σχεδόν στο 5% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ανάλογα με την εξάπλωση της νόσου στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, υποστηρίζει η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB).

Εάν η χρονική περίοδος εξάπλωσης του ιού είναι πιο μικρή, η ζημιά θα μπορούσε να περιορίσει στα 2 τρισ. δολάρια, ή 2,3% της παγκόσμιας παραγωγής, δήλωσε η ADB με έδρα τη Μανίλα στην έκθεση για την αναπτυξιακή προοπτική της Ασίας. Η ανάπτυξη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αντιπροσωπεύει το 36% του συνολικού κόστους της πανδημίας, αναφέρεται στην έκθεση.

«Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το εύρος εξάπλωσης του ιού και οι προσπάθειες για τον περιορισμό του μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι προβλέπεται σήμερα», ανέφερε στην έκθεση ο Yasuyuki Sawada, επικεφαλής οικονομολόγος της ADB. «Η πιθανότητα σοβαρών χρηματοπιστωτικών αναταραχών και οικονομικών κρίσεων δεν μπορεί να μειωθεί.»

Στις 6 Μαρτίου, η ADB είχε αναφέρει ότι η πανδημία θα μπορούσε να κοστίσει την παγκόσμια οικονομία 347 δις δολάρια και να μειώσει τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,4%. Από τότε, το επίκεντρο του ιού έχει μετατοπιστεί από την Κίνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ποια κράτη θα πληγούν περισσότερο

Η νέα εκτίμηση λαμβάνει υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, δήλωσε ο Yasuyuki Sawada σε συνέντευξή του. Το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν προκύψουν αναταραχές στην τροφοδοσία, είπε.

Τα κράτη που εξαρτώνται από τον τουρισμό και το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, «θα υποφέρουν περισσότερο» από την πανδημία, δήλωσε ο Yasuyuki Sawada. Εάν ο ιός μπορέσει να περιοριστεί εντός τριών έως έξι μηνών, η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε επίσης να είναι ταχύτερη, αναφέρεται στην έκθεση της ADB.