Της Εύας Οικονομάκη

Στις προοπτικές άμεσης επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού στην πρώτη γραμμή, όταν κοπάσει η υγειονομική κρίση, ποντάρει το αμερικανικό fund Blackstone, οι επικεφαλής του οποίου επιδιώκουν να ολοκληρώσουν, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, τις εργασίες ανακαίνισης σε ξενοδοχεία που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιό του προκειμένου να τα λειτουργήσουν τη φετινή τουριστική σεζόν.

Με στόχο την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων τους, εκπρόσωποι του αμερικανικού fund, το οποίο διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 571 δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο, επικοινώνησαν τις προηγούμενες ημέρες με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να ζητήσουν την αρωγή του στην ταχύτερη έκδοση των απαραίτητων για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των ξενοδοχείων τους δικαιολογητικών και αδειών, μόλις επαναλειτουργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν οι επικεφαλής της Blackstone, η οποία έχει μεγάλες βλέψεις για το εγχώριο ξενοδοχειακό real estate, η Ελλάδα με αφορμή την κρίση του Covid-19 απέδειξε ότι μπορεί να λάβει εγκαίρως όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας, γεγονός που την κατατάσσει στην κορυφή των ασφαλών τουριστικών προορισμών της Μεσογείου, με την εικόνα της χώρας να έχει βελτιωθεί σημαντικά έναντι του παρελθόντος. Οι εκπρόσωποι της Blackstone τόνισαν, δε, ότι η Ελλάδα χάρη στα αντανακλαστικά που επέδειξε θα μονοπωλήσει φέτος το καλοκαίρι τις προτιμήσεις των τουριστών που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιον δημοφιλή προορισμό της Μεσογείου.

“Ψήνονται” deals

Η εμπιστοσύνη της Blackstone στη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είχε αποτυπωθεί λίγους μήνες πριν στα λόγια του επικεφαλής του fund στον τομέα του Real Estate στην Ευρώπη, Τζέιμς Σεπάλα, μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου deal της Blackstone Real Estate Partners με το Louis Group. «Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, με απίστευτη ιστορία, θαυμάσιο καιρό και συνεχώς βελτιούμενη συνδεσιμότητα με τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επενδύουμε στην Ελλάδα, βοηθώντας τη χώρα να διατηρήσει τη θέση της ως ένας κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και να προωθήσει την οικονομική της ανάπτυξη», είχε πει ο Τζ. Σεπάλα, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή «αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας και ευελπιστούμε σε περαιτέρω επενδύσεις».

Η συμφωνία των 178,6 εκατ. ευρώ με τον κυπριακών συμφερόντων όμιλο του Κωστάκη Λοΐζου προέβλεπε την εξαγορά πέντε ξενοδοχειακών μονάδων της Louis σε Κέρκυρα (Corcyra Beach και Grand Hotel), Κρήτη (Creta Princess) και Ζάκυνθο (Zante Beach και Plagos Beach), συνολικής δυναμικότητας 1.464 δωματίων, στις οποίες θα πραγματοποιούσε ένα ευρύ πρόγραμμα ανακαινίσεων, με στόχο τη λειτουργία του στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της Blackstone, που απέκτησε πρόσφατα το δικό της στρατηγείο στην Αθήνα, σκανάρουν και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, με αιχμή την Κρήτη και τη Ρόδο, με τις πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε σύναψη συμφωνιών για την εξαγορά τριών ακόμη μονάδων.

Διεθνές εκτόπισμα

Οι προθέσεις της Blackstone για επέκταση του ερείσματός της στο διεθνές τουριστικό real estate αποτυπώνονται και στα σχέδιά της για επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ σε ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή της νότιας Ευρώπης μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο αμερικανικός όμιλος, που διαθέτει ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο τουριστικών assets στην Ισπανία, βολιδοσκοπεί νέες ευκαιρίες για να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία του στη Γηραιά Ήπειρο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία.

Η Blackstone διαθέτει ήδη 18.000 κατοικίες στην Ισπανία, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου στην κορυφή της ιδιοκτησίας στον εν λόγω τομέα, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Εξελίξεων Ισπανίας για τον μήνα Φεβρουάριο.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι ισπανικές ακτές έχουν δεχθεί 7 δισ. ευρώ επενδύσεων και η αγορά έχει οδηγηθεί σε κορεσμό και σε αύξηση της αξίας των ακινήτων, οδηγεί τον αμερικανικό όμιλο, με έδρα στη Νέα Υόρκη, στην απόφαση να τοποθετηθεί επιχειρηματικά και σε άλλες χώρες, με την Ελλάδα και την Πορτογαλία να συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον του fund.

Άλλωστε, στη φιλοσοφία της Blackstone, η οποία ιδρύθηκε το 1985 και έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 163 δισ. δολαρίων μόνο στο real estate, είναι η τοποθέτησή της σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας, με επίκεντρο τις δυνατότητες ανάπτυξης που καθοδηγούνται από τις παγκόσμιες οικονομικές και δημογραφικές τάσεις.