Της Εύας Οικονομάκη

Μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι το 2020 ο ελληνικός τουρισμός θα καταγράψει μεγάλες απώλειες ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης που πλήττει όλο τον πλανήτη, ωστόσο, η ζήτηση που διαμορφώνεται σταδιακά για την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου αφενός γεννά την ελπίδα ότι το δ’ τρίμηνο του έτους η βαριά βιομηχανία της χώρας μπορεί να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους και αφετέρου καλλιεργεί το έδαφος για την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Οι πρώτοι που φαίνεται ότι διαπιστώνουν κινητικότητα σε επίπεδο κρατήσεων για το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου είναι οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές καταλυμάτων που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tourism Today, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται άνοδος μέχρι και 10%-15% στον αριθμό των κρατήσεων για το συγκεκριμένο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ζήτηση που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, φαίνεται ότι η σεζόν έχει όλες τις προοπτικές να παραταθεί. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από ευρωπαϊκές αγορές, βλέπουμε να μπαίνουν κρατήσεις στο σύστημα, υπάρχει κινητικότητα πιο έντονη απ’ ό,τι πέρυσι. Ακόμη και όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το διάστημα ή δεν θέλουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι, μεταφέρουν τις κρατήσεις τους και δεν ακυρώνουν», εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο Tourism Today.

«Πιστεύουμε με τα σημερινά δεδομένα ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος τον Οκτώβριο. Μόλις γίνει η άρση του lockdown, οι τουρίστες θα επιχειρήσουν πιο μαζικά να κάνουν κρατήσεις και θα βρουν διέξοδο στο δίμηνο Οκτωβρίου – Αυγούστου», επισημαίνουν.

Τα ραντεβού

Στην ίδια κατεύθυνση και με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν κινείται και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές με tour operators που θέλουν να επεκτείνουν τα προγράμματά τους με προορισμό την Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Jet2 έχει επιδείξει ιδιαίτερη ζέση για να προσθέσει πτήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ θετική προς την ίδια κατεύθυνση εμφανίζεται και η Tui.

«Υπό την προϋπόθεση να έχει κοπάσει η υγειονομική κρίση, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί η φετινή σεζόν. Μέχρι στιγμής αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι, ωστόσο, ο καιρός το επιτρέπει και υπάρχει το έδαφος για να πάμε μέχρι τον Νοέμβριο», τονίζει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, βάζει στο κάδρο του φετινού καλοκαιριού το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. «Ο εφικτός στόχος λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι μηδενικό, είναι να επιτευχθεί επανεκκίνηση στο τρίτο τρίμηνο και ουσιαστική ανάκαμψη και προσπάθεια ανάκτησης αυτών που έχουν χαθεί φέτος στο τέταρτο τρίμηνο. Δηλαδή θα μπορούσε ο τουρισμός από τον Αύγουστο και μετά, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, να επιχειρήσει να ανακτήσει μέρος των απωλειών», επεσήμανε χθες στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.