της Εύας Οικονομάκη
Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για φέτος -όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν- αλλά και για το 2021, καθώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη βαριά βιομηχανία της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους του τουριστικού τομέα.
Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα κάνουμε μία συνολική συζήτηση για τις προοπτικές του κλάδου του τουρισμού για τη σεζόν που μας έρχεται, αλλά και για το 2021. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στον τουρισμό θα είναι σημαντικές».
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε ένα συνεκτικό πλάνο για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. «Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Με δυνατή στρατηγική και πολλή δουλειά θα τα καταφέρουμε», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Οι στόχοι
Στόχος για το 2020, είναι, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο περιορισμός όσο το δυνατόν, των αρνητικών συνεπειών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό όμως, ότι η χώρα έχει καταφέρει και έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα μας επιτρέψει, πιστεύω, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από τη φετινή σεζόν, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για μία πολύ καλύτερη σεζόν το 2021», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μάλιστα, στη στήριξη που δίνει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, λέγοντας: «Ξέρετε ότι έχουμε δράσει γρήγορα για να στηρίξουμε τη χειμερία νάρκη των επιχειρήσεων και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και τους εργαζόμενους. Και θα στηρίξουμε φυσικά και τη δική σας εργασία με νέες, καινοτόμες πρωτοβουλίες».
Αναφερόμενος την πρωτοβουλία “Greece From Home”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι πραγματικά μία παγκόσμια καινοτομία, η οποία αναδεικνύει την ευρηματικότητα της Ελλάδος στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και «ο σκοπός μας είναι να καταλήξουμε σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα για πολιτικές οι οποίες θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στον κλάδο του τουρισμού».
Όπως τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, κατά την τηλεδιάσκεψη τέθηκαν θέματα πρωτοκόλλων επανεκκίνησης, βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εργαλεία ρευστότητας που θα παρασχεθούν στον τουριστικό κλάδο, στη μείωση ΦΠΑ, πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού, καθώς επίσης και στην επιδότηση εργασίας, αλλά και την κάλυψη ανέργων. «Η συνεργασία συνεχίζεται», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε, μάλιστα, αποτίμηση της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τουριστικό τομέα εξαιτίας της Covid-19, ενώ αναδείχθηκε ότι κυβερνητική προτεραιότητα αποτελούν η στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και ο σχεδιασμός για τις προοπτικές του τουρισμού στη χώρα μας μετά το τέλος της πανδημίας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η γενικής γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων, Βίκυ Λοϊζου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου, Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής Δημιουργικού Σχεδιασμού, Steve Vranakis, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ευτύχης Βασιλάκης και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ, Ιωάννης Παράσχης.