Η γαλλική κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη για την έναρξη της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών εν μέσω της πανδημίας.
Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Olivier Véran δήλωσε στην εφημερίδα “Le Parisien” ότι δεν ξέρει αν οι παραλίες θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά. Σε ερώτηση αν οι Γάλλοι θα μπορούσαν να πάνε καλοκαιρινές διακοπές, απάντησε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν θα αγόραζε αεροπορικά εισιτήρια.
Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας της χώρας, το καλοκαίρι πολλοί ξένοι τουρίστες επισκέπτονται δημοφιλείς περιοχές διακοπών όπως η Βρετάνη, η Κορσική ή η Κυανή Ακτή.
Η χώρα, που πλήττεται σοβαρά από την κρίση, σχεδιάζει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας έως τις 24 Ιουλίου. Ένα σχέδιο νόμου για αυτό θα συζητηθεί στη Γερουσία από σήμερα (η ανώτερη βουλή του κοινοβουλίου) και στη συνέχεια στην Εθνική Συνέλευση.
Η Γαλλία θέλει να χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς εξόδου από τις 11 Μαΐου, με τα καταστήματα να λειτουργούν ξανά. Ωστόσο, η χρήση προστατευτικών μασκών στις δημόσιες συγκοινωνίες θα καταστεί υποχρεωτική ενώ τα εστιατόρια, οι καφετέριες και οι παραλίες θα παραμείνουν κλειστά για τους επισκέπτες και τους αθλητές μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουνίου.
Ο κ. Véran προειδοποίησε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η ημερομηνία αυτή (11 Μαΐου) μπορεί να αλλάξει εάν η πανδημία δεν έχει επαρκώς περιοριστεί μέχρι τότε. “Δεν αναλαμβάνουμε κανέναν κίνδυνο για την υγεία των Γάλλων.”
Ο υπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο καραντίνα δύο εβδομάδων για άτομα που έρχονται στη Γαλλία και δεν έχουν συμπτώματα Covid-19 και αυστηρή απομόνωση για τα μολυσμένα άτομα που μπαίνουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Οι ταξιδιώτες από την ΕΕ, την περιοχή Σένγκεν ή τη Μεγάλη Βρετανία δεν επηρεάζονται από το μέτρο καραντίνας, εξήγησαν οι κύκλοι του αρχηγού του κράτους Emmanuel Macron το ίδιο βράδυ. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σύντομα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Sibeth Ndiaye είχε απαντήσει το Σάββατο σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των περιορισμών στον τουρισμό ότι “εάν οι τουρίστες θέλουν να έρθουν, αυτά φυσικά είναι καλά νέα, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα” και τόνισε την διαφορετική επιδημολογική κατάσταση “σε ορισμένες χώρες” από τις οποίες πιθανόν να έρθουν τουρίστες.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας κηρύχθηκε στα τέλη Μαρτίου και αρχικά περιορίστηκε σε δύο μήνες. Η πανδημία επέφερε 24.895 θανάτους στη χώρα μέχρι σήμερα, με 135 μόνο την τελευταία μέρα.