Την αναμόρφωση του επιδόματος λουτροθεραπείας και των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) ζητά με επιστολές του προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΣΔΙΠΕ). Τις δύο επιστολές υπογράφει ο Σταμάτης Γαρδέρης, πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης του επιδόματος λουτροθεραπείας στις ιαματικές πηγές καθώς και των προγραμμάτων Αγροτικής Εστίας που αφορούν τις ιαματικές πηγές μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα, τόσο στην αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών, κορυφαία ζητούμενα στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο Σύνδεσμος ζητά την αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων και της επιδότησης στο πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού, αλλά και την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Αντίστοιχα, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και κοινοποίηση της επιστολής στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Βασίλη Πλαγιανάκο, ο Σύνδεσμος προτείνει, στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου:

  • Αλλαγή της πεντάμηνης διάρκειας χορήγησης του επιδόματος σε 12μηνη, αλλαγή που θα οδηγήσει σε μια πιο ορθολογική χρήση των ιαματικών φυσικών πόρων, αλλά και τον ανθρώπινου δυναμικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων.
  • Αλλαγή της φύσης και του ονόματος του επιδόματος από επίδομα λουτροθεραπείας σε επίδομα λουτροθεραπείας-εισπνοθεραπείας-πηλοθεραπείας και ποσιθεραπείας.
  • Πρόσθεση στις παθήσεις που επιδοτούνται της αγγυλοποιητικής και της ψωριασικής αρθρίτιδας και ταυτοποίησή τους με τις θεραπευτικές ενδείξεις που περιγράφονται στα ΦΕΚ αναγνώρισης των φυσικών πόρων ως ιαματικών.
  • Αύξηση του ποσού που χορηγείται στους ασφαλισμένους στα 25 ευρώ ανά λούση προκειμένου οι αδειοδοτημένες πλέον επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών να μπορούν να προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών αλλά και οι ωφελούμενοι να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πραγματικά έξοδα.