Παρά την πίεση του Βερολίνου, η Επιτροπή της ΕΕ είναι σκληρή στη διαμάχη σχετικά με κουπόνια για ακυρωμένα ταξίδια.

Σε επιστολή προς αρκετούς Ομοσπονδιακούς Υπουργούς, τους οποίους ανέφερε τη Δευτέρα το στούντιο ARD, η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Adina Valean, κατέστησε σαφές ότι τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ ισχύουν επίσης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Κανένας επιβάτης δεν θα μπορούσε να αναγκαστεί να δεχτεί ένα κουπόνι αντί για επιστροφή χρημάτων.

Είναι σημαντικό για την Επιτροπή της ΕΕ να διατηρήσει τα δικαιώματα των καταναλωτών και να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες με προβλήματα ρευστότητας με άλλο τρόπο. Αντί για υποχρεωτικά κουπόνια, η Adina Valean προτείνει «να γίνουν τα κουπόνια οικονομικά ενδιαφέροντα για τους καταναλωτές» και έτσι «να προστατεύσουν από την πτώχευση».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα αεροπορικά εισιτήρια και οι οργανωμένες εκδρομές πρέπει να επιστρέφονται. Ωστόσο, η Γερμανία θέλει να υποχρεώσει τους καταναλωτές να αποδεχτούν ένα κουπόνι αντί για επιστροφή χρημάτων για ακυρώσεις ταξιδιών. Στις αρχές Απριλίου, οι υπουργοί Andreas Scheuer (CSU, μεταφορές), Christine Lambrecht (SPD, καταναλωτές) και Peter Altmaier (CDU, οικονομία) έγραψαν στην Adina Valean και ζήτησαν να καταστούν δυνατά τα υποχρεωτικά κουπόνια.

Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες. Περίπου δώδεκα χώρες έχουν εκφράσει παρόμοιες απόψεις με τη Γερμανία. Η Επιτροπή της ΕΕ σκοπεύει να διατυπώσει συστάσεις σύντομα.