Τη στιγμή που το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες είναι ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι με τις φετινές διακοπές τους, η Ελλάδα και η Κροατία αναζητούν λύσεις που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του κλάδου, αναφέρει το euronews.
Με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγειονομική κρίση, το euronews επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει ξανά τη χώρα για τους τουρίστες την 1η Ιουλίου.
«Επί του παρόντος διατυπώνουμε τα ακριβή ιατρικά πρωτόκολλα, αλλά είναι πολύ πιθανό να ζητήσουμε τη διεξαγωγή κάποιων τεστ πριν από την πτήση, προκειμένου να νιώθουμε ασφαλείς. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει το είδος ηγεσίας που απαιτείται για να κάνουμε μια πανευρωπαϊκή συμφωνία. Σίγουρα υπάρχουν πολλές χώρες που το θέλουν και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ αυτών των χωρών. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Όπως και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να σώσει την τουριστική της βιομηχανία από την πλήρη κατάρρευση, καθώς εάν χαθεί η θερινή περίοδος, οι εταιρείες του κλάδου, κυρίως μικρές και μεσαίες ανησυχίες, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σε ολόκληρη την Ε.Ε. για το πώς να ανοίξουν ξανά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, αναφέρεται στο euronews.
Μια ιδέα από την Κροατία
«Νομίζω ότι όλοι μιλάμε για ένα είδος πιστοποιητικού που θα μειώνει τον κίνδυνο διάδοση του κορωνοϊού. Νομίζω ότι θα χρησιμεύσει ως όφελος για όλους, όχι μόνο για οικοδεσπότες και για τα ξενοδοχεία, για παράδειγμα, αλλά και για τους ίδιους τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες», εξηγεί ο Νταβόρ Μπόζινοβιτς, υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας.
Οι ειδικοί εξακολουθούν να επεξεργάζονται την πρόταση της Κροατίας.
Εν τω μεταξύ, πάντως, όπως αναφέρει το euronews, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να δουν ξανά δημοφιλή τουριστικά θέρετρα να είναι γεμάτα από κόσμο.
«Οι καλοκαιρινές διακοπές σε περιόδους παγκόσμιας πανδημίας σηματοδοτούν τεράστιο κίνδυνο, σύμφωνα με την Καριμά Ντελί, Γαλλίδα ευρωβουλευτής.
«Η διάδοση του ιού και τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο δεν έχουν νόημα με βραχυπρόθεσμη προοπτική. Θα έχει μεγαλύτερο νόημα τα σύντομα ταξίδια στην περιοχή που ζει ο καθένας», προσθέτει.
Όταν τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα τελικά θα ανοίξουν ξανά, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών κυβερνήσεων. Αλλά όταν ένα ζωτικό μέρος της οικονομίας σας στηρίζεται στον τουρισμό, πολλά κράτη βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να το κάνουν μάλλον νωρίτερα από ό, τι αργότερα, καταλήγει το euronews.