Οι Ρώσοι πολίτες σπάνια στερούνται βίζας και η πιθανότητα λήψης πολλαπλής βίζας είναι αρκετά υψηλή σε σχέση με άλλα κράτη. Λεπτομέρειες σχετικά με τις τελευταίες ευρωπαϊκές στατιστικές θεωρήσεων εξέδωσε η ρωσική ένωση πρακτόρων ATOR.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), πέρυσι τα προξενεία των χωρών Σένγκεν έλαβαν συνολικά σχεδόν 17 εκατομμύρια αιτήσεις θεώρησης παγκοσμίως (+ 5,9% σε σύγκριση με το 2018).

Οι τρεις πρώτες χώρες όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν περιελάμβαναν τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Κίνα (3 εκατομμύρια, + 5,2%) και την Ινδία (πάνω από 1 εκατομμύριο, + 5,6%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ρωσία ξεπέρασε τις 4 εκατομμύρια αιτήσεις (4.133.100). Έτσι, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% του συνολικού αριθμού όλων των θεωρήσεων Σένγκεν που εκδόθηκαν πέρυσι.

Σε σχέση με το 2018, ο αριθμός των αιτήσεων θεώρησης από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2019 αυξήθηκε κατά 11,8%.

Πέρυσι, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε επίσης στην Τουρκία, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και την Ινδονησία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της EC, όπως είναι βέβαια αναμενόμενο, το 2020 λόγω “πρωτοφανών παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω της πανδημίας κορωνοϊού”, η ζήτηση για βίζα Σένγκεν σε όλο τον κόσμο “θα μειωθεί απότομα”.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέρυσι το ποσοστό των αιτούντων στους οποίους δεν χορηγήθηκε θεώρηση αυξήθηκε. Συνολικά, κάθε δέκατος αιτών στον κόσμο δεν έλαβε τη βίζα Σένγκεν (ποσοστό 9,9%, + 0,3% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2018).

Οι Ρώσοι έχουν έναν από τους καλύτερους δείκτες μεταξύ τρίτων χωρών: μόνο 1,5% ποσοστό αποτυχίας, περίπου 62 χιλιάδες αιτούντες. Οι πολίτες της Λευκορωσίας, της Μποτσουάνα και της Ινδονησίας ακολουθούν με μικρά ποσοστά αποτυχίας επίσης (λιγότερο από 2,5%).

Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτυχιών (έως και 40% των περιπτώσεων) ήταν από την Αλγερία, τις Κομόρες, τη Γκάνα, τη Γουινέα, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Το 2019, οι χώρες της ζώνης Σένγκεν εξέδωσαν λίγο περισσότερο από 15 εκατομμύρια θεωρήσεις.

Οι δείκτες στη Ρωσική Ομοσπονδία για πολλές θεωρήσεις είναι από τους υψηλότερους.

Σχεδόν το 83% των θεωρήσεων Σένγκεν που εκδίδονται είναι πολλαπλές. Συγκριτικά, μόνο κάθε τρίτος αιτών από την Κίνα λαμβάνει πολλαπλή βίζα και στην Ινδία – μόνο δύο στους τρεις αιτούντες.

Ποια Προξενεία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά

Αναμένεται ότι με έναν τέτοιο αριθμό αιτήσεων θεώρησης, στη Ρωσία βρίσκονται τα προξενεία των ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία εκδίδουν τα περισσότερα «περάσματα προς την Ευρώπη». Έτσι, στα πέντε πρώτα, σύμφωνα με τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδόθηκαν, συμπεριλαμβάνονται ένα προξενείο στην Αγία Πετρούπολη και 4 στη Μόσχα.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θεωρήσεων βρίσκεται στο Γενικό Προξενείο της Φινλανδίας στην Αγία Πετρούπολη. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η φινλανδική διπλωματική αποστολή έλαβε 644.858 αιτήσεις θεώρησης (+ 19% έως το 2018).

Στη δεύτερη θέση στον κόσμο και στη Ρωσική Ομοσπονδία όσον αφορά τον αριθμό των επεξεργασμένων αιτήσεων είναι το Προξενείο της Ισπανίας στη Μόσχα (546.511 αιτήσεις), στην τρίτη θέση είναι το Προξενείο της Ιταλίας στη Μόσχα (518.540 αιτήσεις).

Οι υπηρεσίες θεωρήσεων των προξενείων της Γαλλίας (498 851 αιτήσεις), της Ελλάδας (366.037 αιτήσεις) και της Γερμανίας (227.163 αιτήσεις) εργάστηκαν επίσης ενεργά στη Μόσχα.

Το χαμηλότερο ποσοστό αποτυχίας ήταν στο προξενείο της Φινλανδίας στην Αγία Πετρούπολη (0,2%) και στο ελληνικό προξενείο στη Μόσχα (0,9%). Το μεγαλύτερο προήλθε από το προξενείο της Γερμανίας στη Μόσχα (8.450 αιτήσεις απορρίφθηκαν ή 3,7% του συνολικού αριθμού που ελήφθησαν).