Στις 20 Μαΐου, στον ιστότοπο της Ένωσης Tour Operators στη Ρωσία (ATOR), συναντήθηκαν οι ηγέτες ταξιδιωτικών πρακτορείων χωρών, που είναι δημοφιλείς, με Ρώσους τουρίστες που είναι μέλη της ANTOR (Ένωση Εθνικών Τουριστικών Γραφείων στη Ρωσία).

Στο διαδικτυακό συνέδριο, οι ειδικοί συζήτησαν πώς θα είναι ο τουρισμός στις χώρες τους μετά τον COVID-19.

Οι ομιλητές της στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσαν στις 20 Μαΐου οι ATOR και ANTOR ήταν οι επικεφαλής 13 εθνικών τουριστικών γραφείων ξένων χωρών – Ιαπωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Νότια Κορέα, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Αυστρία, Γερμανία, Νορβηγία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Σάρτζα).

Οι ειδικοί μίλησαν για τις ιδιαιτερότητες της απομάκρυνσης της καραντίνας στις χώρες τους και επίσης περιέγραψαν το αναμενόμενο μέλλον των ταξιδιών στο πλαίσιο των τουριστικών προϊόντων που προσαρμόστηκαν στις νέες πραγματικότητες.

«Η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει τώρα τεράστια προβλήματα, αλλά με κάθε μέρα που περνά το μέλλον γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο. Τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και, ενωμένοι, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνουμε αυτό. Η ATOR και εγώ ενώσαμε τις δυνάμεις μας και σας ήρθαμε εδώ για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε πιεστικά ζητήματα», δήλωσε ανοίγοντας το σεμινάριο η συντονιστής του Συμβουλίου ANTOR, Κριστίνα Ιονίτσκαγια, διοργανώτρια και εμπνευστής της διαδικτυακής εκδήλωσης.

Η συνάφεια των θεμάτων και η σύνθεση των εμπειρογνωμόνων του διαδικτυακού συνεδρίου προσέλκυσαν την προσοχή της τουριστικής βιομηχανίας. Συνολικά, περίπου 700 άτομα εγγράφηκα, ωστόσο, η πλατφόρμα μπόρεσε να φιλοξενήσει μόνο 347 συμμετέχοντες. Αλλά σήμερα, όλοι θα μπορούν να δουν τη συζήτηση που παρέχεται online.

Ο γενικός τόνος του συνεδρίου – προσεκτικά θετικός – καθορίστηκε αμέσως με τον πρώτο ομιλητή του, Σεργκέι Κάναεφ, διευθυντή μάρκετινγκ του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης του Εμιράτου της Σάρτζας.

Όσον αφορά τα σχέδια εγκατάλειψης της καραντίνας του Εμιράτου της Σάρτζας και των ΗΑΕ συνολικά, τα ΗΑΕ θα είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών που έχουν ανοίξει σύνορα.

Τουρισμός υγείας

Σύμφωνα με την Εκατερίνα Λοπουκίνα, διευθύντρια μάρκετινγκ του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Κορέας (NOTK), η χώρα είναι έτοιμη να δεχτεί τουρίστες και έχουν αρθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί. Η κατεύθυνση των μελλοντικών ταξιδιών είναι λίγο πολύ σαφής – η χώρα θα επικεντρωθεί στον ιατρικό τουρισμό.

Η διευθύντρια του γραφείου ξένων αντιπροσωπειών για τον τουρισμό της Σλοβακικής Δημοκρατίας στη Ρωσία και της ΚΑΚ, συμβουλεύει τους τουρίστες να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στα ιατρικά θέρετρα της χώρας και να μην επικεντρωθούν στο καλοκαίρι.

Η Βουλγαρία σκοπεύει επίσης να επικεντρωθεί στις διακοπές στα θέρετρα υγείας και ευεξίας. Η υγεία θα είναι η φετινή τάση, λέει η Κάτια Ζέκοβα, επικεφαλής του εθνικού γραφείου τουρισμού της Βουλγαρίας.

Βέβαιη ότι αυτός ο τύπος διακοπών θα ζητηθεί και στην Γαλλία, εμφανίστηκε η Ινέσα Κοροτκόβα, διευθύντρια του γραφείου αντιπροσωπείας της Μόσχας του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης στη Γαλλία (Atout France).

“Οι νέες διαδρομές θα είναι δημοφιλείς, συμπεριλαμβανομένου του γαστρονομικού τουρισμού σε ανεξερεύνητες γωνιές της Γαλλίας. Η ζήτηση για τουρισμό υγείας θα αυξηθεί: στη Γαλλία υπάρχουν περισσότερα από 90 θέρετρα θερμών λουτρών.”

Ο διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης της Μόσχας του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιαπωνίας (JNTO), σημείωσε ότι σκοπεύει να προωθήσει εντατικά περιοχές της χώρας που δεν είναι γνωστές στους τουρίστες.

«Στην Ιαπωνία, υπάρχει κάτι εκτός από το τρίγωνο Τόκιο-Οζάκα-Κιότο. Έχουμε πολλές περιοχές όπου μπορείτε να νιώσετε την πραγματική Ιαπωνία: αυτός είναι ο Βορράς με ιαματικές πηγές και χιονοδρομικά κέντρα, και ο νότος με διακοπές στην παραλία και καταδύσεις».

Οδικός τουρισμός και εικονικές περιηγήσεις

Μιλώντας για νέες τάσεις στον τουρισμό, η επικεφαλής του Γραφείου Τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεμονωμένες εκδρομές με διαμονή σε ξενοδοχεία με μικρό αριθμό δωματίων θα είναι στην κορυφή της ζήτησης. Η ζήτηση για ταξίδια με αυτοκίνητο θα αυξηθεί επίσης.

Η Άλα Μπελίκοβα, επικεφαλής του Γερμανικού Εθνικού Τουριστικού Γραφείου στη Ρωσία, μιλά επίσης για τη μελλοντική δημοτικότητα των οικολογικών εκδρομών για οδικά ταξίδια. Η Γερμανία ανοίγει για εγχώριο τουρισμό στις 25 Μαΐου.

Από τις 25 Μαΐου, στην Τσεχική Δημοκρατία τα εστιατόρια θα αρχίσουν να λειτουργούν και το καθεστώς μάσκας θα ακυρωθεί. Οι τουρίστες που έρχονται στην Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να περάσουν από καραντίνα ή να κάνουν έλεγχο για τον ιό.

Στη Νορβηγία, η εναέρια κυκλοφορία μεταξύ των περιοχών της χώρας θα αρχίσει να επαναλαμβάνεται την 1η Ιουνίου και από τις 20 Αυγούστου η χώρα θα ανοίξει σύνορα για άλλες χώρες.

Στην Αυστρία, τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 30 Μαΐου. «Για να σωθεί η καλοκαιρινή σεζόν θα πρέπει η εγχώρια αγορά και οι τουρίστες από γειτονικές χώρες με την Αυστρία να ταξιδέψουν.», δήλωσε ο Διευθυντής του Αυστριακού Γραφείου Τουρισμού.

Η Κροατία, όπου οι καφετέριες, τα εθνικά πάρκα, οι παραλίες έχουν ήδη ξεκινήσει τη δουλειά τους, σχεδιάζει να δεχτεί τουρίστες από την ΕΕ από την 1η Ιουνίου, από άλλες χώρες – από τις 15 Ιουνίου.

«Νομίζω ότι μερικές ακόμη εβδομάδες και η ζωή στην Κροατία θα επιστρέψει στο φυσιολογικό. Εργαζόμαστε επί του παρόντος για μέτρα για την τόνωση της ροής τουριστών», δήλωσε ο Ραϊκό Ρούζιτκα, επικεφαλής του γραφείου εκπροσώπησης της Κροατικής Τουριστικής Κοινότητας στη Ρωσία.

Ρώσους τουρίστες περιμένει και η Ελλάδα. Η χώρα είναι πλήρως έτοιμη να δεχθεί τουρίστες.

«Τα πρωτόκολλα υγείας έχουν εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον κλάδο της φιλοξενίας: αεροπορικές μεταφορές, πλοία, γεύματα, διαμονή σε ξενοδοχεία, παραλίες – όλα θα είναι ασφαλή», δήλωσε η κα. Tatyana Prospergelis, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Ρωσία.