Όλο και περισσότερες χώρες έχουν πάρει αποφάσεις για το πρόγραμμα έναρξης του διεθνούς τουρισμού. Οδηγίες για την επανεκκίνηση διεθνών συνδέσεων με τη Ρωσία ανακοινώθηκαν σε πτήσεις προς Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία.

Η Τουρκία παρουσίασε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τον Ιούνιο. Το πρόγραμμα καταρτίζεται από οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την υγεία, τις μεταφορές, τον τουρισμό. Βάση για τη δημιουργία και διατήρηση αυτή της λίστας είναι πάντα η επιδημιολογική κατάσταση στις επιμέρους χώρες.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, από τις 10 Ιουνίου, η Τουρκία θα ανοίξει για πτήσεις προς Ελλάδα, Μπαχρέιν, Βουλγαρία και Κατάρ και από τις 15 Ιουνίου προς Γερμανία και άλλες 11 χώρες. Από τις 20 Ιουνίου θα ξεκινήσουν προς τις Κάτω Χώρες και το Καζακστάν και από τις 22 Ιουνίου προς τις σκανδιναβικές χώρες και τη Νότια Κορέα.

Τα αρχικά σχέδια για την έναρξη πτήσεων προς τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν αλλάξει για τις 15 Ιουλίου. Οι πτήσεις προς πόλεις της Ουκρανίας θα ξεκινήσουν νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου. Από την ίδια ημερομηνία, έχει προγραμματιστεί και η έναρξη μεταφορών προς την Κίνα, τη Μολδαβία, το Ουζμπεκιστάν, τον Καναδά και τη Σουηδία.

Η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προγραμματιστεί από τις 15 Ιουλίου, ενώ από την 1η Αυγούστου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πτήσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία. Στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2020 η Τουρκία θα επιτρέπει πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα συμβεί όμως μόνο από την 1η Σεπτεμβρίου κι έπειτα.

Η Turkish Airlines ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι η ρωσική Aeroflot πρόκειται να πετάξει στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια από την 1η Αυγούστου.

Πτήσεις Ελλάδα – Ρωσία

Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να ανοίξουν σύνορα για ξένους τουρίστες από την 1η Ιουλίου. Με βάση αυτήν την ημερομηνία, η Aegean κατάρτισε το πρόγραμμα μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, με πτήσεις προς Μόσχα και Αγία Πετρούπολη να περιλαμβάνονται σε αυτό.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου, προγραμματίζεται η ανανέωση των δρομολογίων Αθήνα – Μόσχα (Domodedovo, 10 φορές την εβδομάδα) και Θεσσαλονίκη – Πετρούπολη (2 φορές την εβδομάδα), από 2 Ιουλίου Θεσσαλονίκη – Μόσχα (6 φορές την εβδομάδα), από 3 Ιουλίου Καλαμάτα – Μόσχα (2 φορές την εβδομάδα) και από 2 Αυγούστου Αθήνα – Πετρούπολη (3 φορές την εβδομάδα).

Οι πτήσεις προς την Ελλάδα βρίσκονται στο πρόγραμμα της Aeroflot από τον Αύγουστο.

Το σχέδιο της Κύπρου – Η Ρωσία στις χώρες υψηλού κινδύνου

Τα ξενοδοχεία στην Κύπρο θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και από τις 9 Ιουνίου, η Κύπρος θα αρχίσει ξανά τις πτήσεις με άλλες χώρες. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών του νησιωτικού έθνους, η Κύπρος θα καλωσορίσει τουρίστες από 19 χώρες στην αρχή της περιόδου των διακοπών. Κατόπιν σύστασης επιδημιολόγων, αυτές οι χώρες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιελάμβανε 13 ευρωπαϊκές χώρες ενώ η δεύτερη 6.

Η υποδοχή ξένων τουριστών θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια

Το πρώτο στάδιο θα καλύψει την περίοδο από τις 9 έως τις 19 Ιουνίου. Το δεύτερο θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου. Οι τουρίστες από αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει ότι δε νοσούν (μέγιστη διάρκεια είναι οι 72 ώρες πριν από την αναχώρηση). Στο δεύτερο στάδιο, ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα απαιτείται μόνο από τουρίστες από χώρες της δεύτερης ομάδας.

Η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στην ομάδα χωρών υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, οι κυπριακές αρχές υπόσχονται να προσαρμόσουν τους καταλόγους καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στις ξένες αγορές αλλάζει.

Οι πτήσεις προς Κύπρο εμφανίζονται στο πρόγραμμα Aeroflot από 1 Αυγούστου προς Λάρνακα από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Έτοιμη για τουρίστες η Ισπανία

Το περασμένο Σάββατο, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν σχέδια να επιτρέψουν την είσοδο ξένων τουριστών από τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο διευθυντής του υπουργικού συμβουλίου, κ. Πέντρο Σάντσεζ δεν διευκρίνισε από ποιες χώρες.

Κρίνοντας από το γεγονός ότι το Exceltur, η Ισπανική Ομοσπονδία Τουριστικών Επαγγελματιών, κάλεσε την κυβέρνηση να επεξεργαστεί ασφαλείς τουριστικούς διαδρόμους με χώρες της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες θα είναι πρώτοι στη λίστα.

Ωστόσο, από την 1η Ιουλίου, οι Vueling και Iberia είχαν προγραμματίσει πτήσεις για Μόσχα και Αγία Πετρούπολη. Για την Aeroflot, η έναρξη προγραμμάτων πτήσης προς ισπανικούς προορισμούς (Βαρκελώνη, Αλικάντε, Μαγιόρκα, Τενερίφη) προγραμματίζεται από τον Αύγουστο.

Παραλίες στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία θα ανοίξει για ξένους τουρίστες από τις 3 Ιουνίου. Κάθε επισκέπτης θα θερμομετράται, ενώ θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε δωμάτιο μόνο 24 ώρες αφότου έφυγε ο προηγούμενος επισκέπτης.

Οι παραλίες της Πορτογαλίας θα ανοίξουν στις 6 Ιουνίου, οι παραθεριστές θα πρέπει να κρατούν απόσταση 1,5 μέτρων και οι ομπρέλες θα τοποθετηθούν τουλάχιστον 3 μέτρα μεταξύ τους. Θα υπάρχει επίσης μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, όπου θα μπορεί κανείς να ελέγξει την κίνηση σε μια παραλία.

Στο πρόγραμμα TAP Portugal, οι πτήσεις στη διαδρομή Μόσχα-Λισαβόνα λειτουργούν από την 1η Ιουλίου και η Aeroflot πραγματοποιεί πτήσεις από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που μίλησαν στην Vestnik ATOR, η εμφάνιση πτήσεων προς ρωσικές πόλεις στο πρόγραμμα πτήσεων ξένων αερομεταφορέων δεν εγγυάται την ολοκλήρωση τους, καθώς οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ακόμη άγνωστες.

«Πιθανότατα, οι ξένες αεροπορικές εταιρείες, όταν καταρτίζουν το πρόγραμμά τους, προχωρούν με βάση το άνοιγμα των συνόρων των κρατών τους. Οι αερομεταφορείς ενδέχεται να είχαν κάνει προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τις ρωσικές αεροπορικές αρχές, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να πούμε ότι μια πτήση προς την Ισπανία ή την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί πρόωρα», δήλωσε μια πηγή της αεροπορικής βιομηχανίας.