«Η σεζόν θα είναι σύντομη, γι αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο», διαμηνύoυν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στην Ισπανία καθώς ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους τουρίστες.

Oι Ισπανοί προετοιμάζονται για το επίσημο άνοιγμα της χώρας στον μαζικό τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Αβέβαιο ωστόσο παραμένει το αν και φέτος εκατομμύρια άνθρωποι τολμήσουν να επισκεφθούν την Ισπανία για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Από το μέτωπο των κρατήσεων, γίνεται σαφές ότι οι περισσότερες αφορούν τον Σεπτέμβριο, ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επικρατεί αβεβαιότητα. Προφανώς για αυτό το λόγο ο Χουάν Μιγέλ Φερέρ, εκπρόσωπος ξενοδόχων και εστιατόρων στη Πάλμα της Μαγιόρκα, δηλώνει ότι «η φετινή καλοκαιρινή σεζόν προβλέπεται σύντομη, γι αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο».

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, όχι μόνο στη Μαγιόρκα, όπου περίπου το 20% του πληθυσμού ζει από τον τουρισμό. Μετά από μακρά περίοδο αδράνειας λόγω της πανδημίας οι Ισπανοί προσπαθούν να ανακτήσουν όσο χαμένο έδαφος μπορούν.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει με 12% στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στις παραλίες

Τα προβλήματα όσων Ισπανών δραστηριοποιούνται στο τουρισμό δεν θα λυθούν ως δια μαγείας με την επιστροφή των τουριστών στη χώρα. Σχεδόν καθημερινά η Μαδρίτη και η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνουν νέα μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών. Για παράδειγμα η Βαρκελώνη προτίθεται να ελέγχει με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης αν οι παραλίες είναι υπερπλήρες με λουόμενους. Ήδη έχουν τοποθετηθεί στις γνωστότερες παραλίες της περιοχής διαχωριστικά, διάδρομοι ασφαλείας και σημεία ελέγχων.

Στη Μαγιόρκα ωστόσο, με τις σχεδόν 370 παραλίες, παρόμοια μέτρα θεωρούνται από τους τοπικούς άρχοντες αδύνατα. Οι περισσότεροι πολιτικοί και εκπρόσωποι τουριστικών συνδέσμων είναι ούτως ή άλλως βέβαιοι ότι φέτος δεν θα έρθουν στο νησί οι 16,5 εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν το 2019.

«Η Πλάγια ντε Πάλμα έχει μήκος 6,5 χλμ, άρα υπάρχει αρκετός χώρος για τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση», λέει ο Χουάν Μιγέλ Φερέρ. Παρόλα αυτά έχουν ήδη προσληφθεί άτομα, τα οποία θα ελέγχουν αν τηρείται η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων στις παραλίες.

Πρώτο τεστ για τον αγαπημένο τουριστικό προορισμό των Γερμανών θεωρείται η περίοδος από την 21η Ιουνίου και πέρα κατά την οποία αναμένονται περίπου 5.000 γερμανοί τουρίστες. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Μαδρίτη θα δώσει πράσινο φως.

Οι Ισπανοί δεν πιστεύουν πια τη κυβέρνηση Σάντσεθ

Παρά τις πιέσεις που δέχεται η ισπανική κυβέρνηση από τον τουριστικό κλάδο το σύνθημα είναι σαφές: «Πρώτα από όλα η ασφάλεια». Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι: «Θα εγγυηθούμε ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ούτε την υγεία των τουριστών αλλά ούτε και εκείνη των Ισπανών. Για μας υπάρχουν μόνο δύο στόχοι: οικολογική βιωσιμότητα και υγειονομική ασφάλεια».

Πολλοί Ισπανοί όμως δεν πιστεύουν πια όσα λέει η κυβέρνηση. Ο υψηλός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού, τα οποία ξεπέρασαν τα 27.000, αποκάλυψαν, κατά την άποψή τους, πολλές από τις αδυναμίες της χώρας. Τους Ισπανούς επιβάρυναν εκτός αυτού τα πολλά και διαρκή προστατευτικά μέτρα των τελευταίων μηνών. «Δεν είμαι πια αυτός που ήμουν πριν τη κρίση. Αισθάνομαι σαν να έχω πέσει θύμα βιασμού, λέει με απογοήτευση ο Αντριάν Κρικάρτ.