Ισχυρό, παρά την πανδημία που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία, είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, χάρη στη γεωστρατηγικής σημασίας τοποθεσία τους, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο της τηλεσυνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του νέου σχεδίου νόμου για μια «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο».

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, παρά την πανδημία που έχει πλήξει και τη χώρα μας. Τα λιμάνια της χώρας χάρη στη γεωστρατηγική και γεωπολιτική τους θέση είναι ένας τομέας δραστηριότητας που μπορεί να προσεγγίσει παγκόσμιους λιμενικούς παρόχους. Προετοιμαζόμαστε για τους διεθνείς διαγωνισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Λιμενικές επενδύσεις

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Νέαρχος, θα υπάρξει συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη συγκέντρωση του ποσού των 50-60 εκατ. ευρώ (από τα 4,5 εκατ. ευρώ που ), το οποίο θα κατευθυνθεί στην ολοκλήρωση παρεμβάσεων και λιμενικών υποδομών σε όλη τη χώρα.

«Το πρόγραμμα Νέαρχος είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται σε δημόσιες επενδύσεις, στην ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας αποτελεί έναν βασικό στόχο για την κυβέρνηση.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Ο κύριος Πλακιωτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι «η βασική τομή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μάλιστα, «παρουσιάζουμε ένα πραγματικά καινοτόμο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο τομή στα θέματα νησιωτικότητας και ευρύτερα στα ζητήματα νησιωτικής πολιτικής», επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν συστηματικού διαλόγου που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Εμείς», είπε ο κύριος Πλακιωτάκης, «πάμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο στρατηγικής». Και προσέθεσε: «Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δίνουν τη θέση τους σε μία ολιστική προσέγγιση σε θέματα νησιωτικής και θαλάσσιας οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούμε τα οφέλη, αφού καλύπτεται το σύνολο του νησιωτικού χώρου και διασφαλίζεται και η αποτελεσματικότητα αφού η νέα προσέγγιση στηρίζεται στην πλήρη μελέτη των δεδομένων και των δυνατοτήτων των νησιών μας. Επίσης, προσδιορίζονται συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πάρει σάρκα και οστά η υλοποίηση της συγκεκριμένης νησιωτικής πολιτικής».

Τι νέο εισάγεται

• Θεσπίζεται η υποχρέωση κατάρτισης Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό χώρο με συγκεκριμένους δείκτες και αναπτυξιακούς στόχους – με ορίζοντα 5ετίας
• Εισάγονται Καινοτόμα Εργαλεία Χρηματοδότησης :
(α) έργων δημοσίου χαρακτήρα («Πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ»),
(β) σχέδια αναδιάρθρωσης ή/ και συγκράτησης λειτουργικού κόστους νησιωτικής επιχειρηματικότητας («Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας») και
(γ) δράσεων για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στους τομείς της Θαλάσσιας και της Γαλάζιας Οικονομίας – Δημιουργία Fund of Fund για Blue Economy.
• Θεσπίζεται η υποχρέωση σύνταξης Έκθεσης Αξιολόγησης Πολιτικών στο Νησιωτικό Χώρο για την ετήσια αποτίμηση των πολιτικών και δράσεων στο νησιωτικό χώρο – Η «ρήτρα νησιωτικότητας» εφαρμόζεται στην πράξη
• Προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Μητρώου Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας για την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής, και τη χαρτογράφηση και το συντονισμό των φορέων στα πεδία της θαλάσσιας οικονομίας και ανάπτυξης, της Γαλάζιας Οικονομίας και της νησιωτικότητας.
• Θεσπίζεται Ειδικό Πρόγραμμα Θεσμικής Ενδυνάμωσης Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας στο οποίο εντάσσονται δράσεις, μελέτες και ενέργειες για τη θεσμική ενδυνάμωση των φορέων της θαλάσσιας οικονομίας («Πρόγραμμα Θεσμικής Ενδυνάμωσης»).
• Δημιουργείται Πλατφόρμα Ενιαίας Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης στους τομείς της Εθνικής Στρατηγικής ως μηχανισμός παρακολούθησης και τεκμηρίωσης δεδομένων που συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων ή/και τη διαχείριση γνώσης στα πεδία της Εθνικής Στρατηγικής.