Του Χάρη Ντιγριντάκη

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συμφωνίας ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Η Henderson Park, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα επενδύσεων σε real estate και η Hines, η επίσης διεθνής εταιρεία real estate, προχώρησαν στην απόκτηση των 3 ξενοδοχείων της Cyan Group of Hotels συμφερόντων της οικογένειας Κεφαλογιάννη και των 2 ξενοδοχείων της οικογένειας Κ. Μαμιδάκη στην Κρήτη.

Η αγορά, η οποία περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές συναλλαγές, σηματοδοτεί την δεύτερη από κοινού επένδυση των δύο εταιρειών στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, μετά από την εξαγορά το 2017 του πρώην Ledra hotel στην Λεωφόρο Συγγρού, το οποίο μεταμορφώθηκε από τη Hines και την Henderson Park στο 5άστερο Grand Hyatt.

Η νέα αγορά, που αποτελείται από 1.094 δωμάτια, 67.000 τμ, αφορά στην εξαγορά πέντε παραθαλάσσιων ξενοδοχείων σε θέσεις resort στην Κρήτη.

Υπογραμμίζεται ότι τα ξενοδοχεία Hermes and Coral, δύο παρακείμενα ξενοδοχεία με 218 και 170 δωμάτια αντιστοίχως, βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία στον Άγιο Νικόλαο.

Επίσης τα Santa Marina και Apollonia, με 208 και 336 ξενοδοχεία αντιστοίχως, σε προνομιακές παραθαλάσσιες τοποθεσίες στο Ηράκλειο, μόλις 5 χλμ από το βασικό αεροδρόμιο του νησιού και κοντά στο παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ενώ το 162 δωματίων Sitia Beach City Resort & Spa βρίσκεται στη Σητεία.

Κατά πληροφορίες οι δυο εταιρείες δαπάνησαν ο ποσό των 60 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία Cyan Hotels, ενώ άγνωστο είναι το κόστος εξαγοράς των 2 μικρότερων ξενοδοχείων στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το deal για την εξαγορά των ξενοδοχείων της εταιρείας Cyan Group of Hotels ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Κατά πληροφορίες στο επενδυτικό πλάνο των Henderson Park και της Hines είναι η δαπάνη επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την ανακαίνισή των πρώην -πλέον- ξενοδοχείων της Cyan Group of Hotels.

Αναμφίβολα θα απαιτηθεί η ριζική αναβάθμιση και των έτερων 2 ξενοδοχείων που αποκτήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο.