Λόγω των περιορισμών ταξιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, τα διαβατήριά μας έχουν μείνει αχρησιμοποίητα. Στο μέλλον, ίσως αυτό να γίνει η νέα μόνιμη κατάσταση.

Η διεθνής σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας Eurostar είναι έτοιμη να εισάγει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου κατά το check-in, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαζεται διαβατήριό για επιβίβαση σε ένα από τα τρένα της.

Το νέο σύστημα, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021, θα επιτρέπει ταξίδια χωρίς επαφή με διαβατήρια, μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, Βελγίου και Κάτω Χωρών.

Πώς θα λειτουργήσει αυτό;

Οι επιβάτες, όταν θα κάνουν την κράτηση των εισιτηρίων, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι να ανεβάσουν μία selfie και μια φωτογραφία του διαβατηρίου.

Όταν έρθει η ώρα της επιβίβασης, το πρόσωπό τους θα σαρωθεί και αν ταιριάζει με τη selfie και το διαβατήριο, θα μπορούν να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων και όλους τους ελέγχους εισιτηρίων χωρίς τη χρήση φυσικών εγγράφων.

Ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η επιβίβαση, να μειωθούν οι ουρές στους σταθμούς και επίσης να περιοριστεί η επαφή μεταξύ του προσωπικού και των επιβατών και επομένως και η εξάπλωση τυχόν ιών.