Τα στοιχεία του Airport Council International (ACI) World αποκάλυψαν ότι η παγκόσμια επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια μειώθηκε κατά ένα άνευ προηγουμένου -94,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης πανδημίας COVID-19.

Αυτό ακολούθησε μια ήδη δραματική πτώση -55,9% τον Μάρτιο, αντιπροσωπεύοντας τη χειρότερη μείωση του παγκόσμιου αριθμού επιβατών στην ιστορία της αεροπορικής βιομηχανίας.

Η παγκόσμια επιβατική κίνηση σημείωσε συνολική πτώση -41,8% για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 12 μηνών για την παγκόσμια βιομηχανία να συνεχίζει να μειώνεται – καταγράφηκε στο -11,3% έως το τέλος Απριλίου, χωρίς σημάδια σταθερής ανάκαμψη στους μελλοντικούς μήνες.

Η επίδραση στη βιομηχανία αερομεταφορών δεν ήταν ακόμη τόσο σημαντική τον Απρίλιο σε σύγκριση με την αγορά επιβατών. Οι όγκοι των παγκόσμιων αερομεταφορών μειώθηκαν κατά -22,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, με αποτέλεσμα πτώση -10,8% για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020. Ο παγκόσμιος κυλιόμενος μέσος όρος των 12 μηνών συνέχισε την αρνητική του τάση να παραμείνει στο -5,3% έως το τέλος του μήνα.

Ενόψει αυτών των απωλειών, τα αεροδρόμια σε ορισμένες περιοχές ξεκινούν τώρα τα πρώτα βήματα για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και κάνουν σχέδια για μια συνεχή, μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

Για να στηρίξει αυτήν την ανάκαμψη, η ACI World δήλωσε ότι απαιτείται οικονομική βοήθεια και ανακούφιση για τη διαφύλαξη βασικών λειτουργιών και την προστασία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τη βιομηχανία των αερολιμένων και όλους τους τομείς του οικοσυστήματος. Τα αεροδρόμια είναι οι βασικοί παραγωγοί της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και ο αντίκτυπος στις κοινότητες που εξυπηρετούν ήταν καταστροφικός.

Η ACI συλλέγει και αναλύει δεδομένα από ένα σημαντικό δείγμα αεροδρομίων που παρέχουν τακτικές αναφορές για μηνιαίες στατιστικές επιβατικών και αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών, αποτελούν μέρος της πιο ολοκληρωμένης πηγής δεδομένων αεροδρομίου στον κόσμο.

Επιβατική κίνηση

Οι παγκόσμιες διεθνείς και εγχώριες αγορές σημείωσαν πρωτοφανείς μειώσεις κατά -98,9% και -90,7%, αντίστοιχα. Ο 12μηνος κυλιόμενος μέσος όρος για το διεθνές τμήμα καταγράφηκε στο -11,4% και ο εγχώριος τομέας στο -11,1%.

Όλες οι μεγάλες περιφερειακές αγορές σημείωσαν πτώση πάνω από το -95% της παγκόσμιας κίνησης επιβατών, εκτός από την Ασία-Ειρηνικό, όπου το εγχώριο τμήμα άρχισε να δείχνει ένα εύθραυστο σημάδι ανάκαμψης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ασία-Ειρηνικός σημείωσε πτώση -87,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Η διεθνής κίνηση των επιβατών σταμάτησε σχεδόν με όλες τις περιοχές να σημειώνουν πτώση πάνω από -98%.

Οι εγχώριες αγορές επιβατών επηρεάστηκαν επίσης σοβαρά από τη συνεχιζόμενη κρίση. Η Βόρεια Αμερική, η δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια αγορά στον κόσμο, χτυπήθηκε σκληρά με απώλεια -95% του όγκου κίνησης. Αντίθετα, η αρχή της ανάκαμψης στην κινεζική εγχώρια αγορά, καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, βοήθησε την Ασία-Ειρηνικό να σημειώσει τη χαμηλότερη αλλά ακόμη πολύ σημαντική μείωση του -81,0% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αεροπορικές μεταφορές

Ο αντίκτυπος της επιδημίας COVID-19 ήταν σοβαρός σε όλες τις μεγάλες εμπορευματικές αγορές, εκτός από τη Βόρεια Αμερική, χάρη στην ισχυρή εγχώρια αγορά εμπορευμάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όγκος των αερομεταφορών μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τέταρτο τον Απρίλιο, με πτώση -22,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019.

Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν στη Λατινική Αμερική-Καραϊβική (-44,5%), την Αφρική (-45,8) και τη Μέση Ανατολή (-47,6%). Η Ασία-Ειρηνικός (-26,0%) και η Ευρώπη (-26,5%) ευθυγραμμίζονται με τις παγκόσμιες απώλειες όγκου. Η Βόρεια Αμερική, από την άλλη πλευρά, σημείωσε μια λιγότερο σημαντική πτώση -4,5% του συνολικού όγκου των εμπορευματικών μεταφορών που μετριάστηκε από αύξηση της εσωτερικής κίνησης κατά + 3,3%. Η διεθνής αγορά εμπορευμάτων της Βόρειας Αμερικής, ωστόσο, συνεχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας μειώνοντας -16,0% για τον μήνα Απρίλιο.

Η διεθνής αγορά αεροπορικών μεταφορών συνέχισε να κινείται βαθύτερα σε αρνητικά εδάφη τον Απρίλιο με απώλεια -26,4% σε σύγκριση με τη μείωση του προηγούμενου μήνα -15,7% τον Μάρτιο. Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, οι εγχώριες εμπορευματικές μεταφορές συνέχισαν την πτωτική τους τάση φτάνοντας -13,8%. Ως αποτέλεσμα, τα ετήσια στοιχεία για τις αεροπορικές μεταφορές για τον Απρίλιο, καθώς και ο κυλιόμενος μέσος όρος των 12 μηνών, σημείωσαν σημαντικές μειώσεις στο -10,8% και -5,3%, αντίστοιχα.