Εμμέσως πλην σαφώς για αλαλούμ κατηγορεί την Ευρώπη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC)  όσον αφορά στα ταξίδια εν’ μέσω πανδημίας. Και ζητά πιο ευθυγραμμισμένους ταξιδιωτικούς κανόνες και συμβουλές για την πανδημία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για την αντιμετώπιση της σύγχυσης των ταξιδιωτών.

Εκείνοι που ταξιδεύουν στην Ευρώπη για πρώτη φορά από τότε που έγινε άρση των περιορισμών βρίσκονται αντιμέτωποι με διαφορετικού τύπου ταξιδιωτικούς κανόνες και συμβουλές.

Κάθε χώρα επισημαίνει ο WTTC “αναδύεται” από την πανδημία σε διαφορετικά στάδια με δικούς της κανόνες, γεγονός που δημιουργεί…χάος στους ταξιδιώτες και καθυστερεί την ανάκαμψη.

Οι κανόνες των εθνικών συνόρων σε μια υποτιθέμενη ενιαία ζώνη Σένγκεν

Το συνονθύλευμα από τους κανόνες των εθνικών συνόρων σε μια υποτιθέμενη ενιαία ζώνη Σένγκεν, τονίζεται είναι προφανές αποτρεπτικό για τη διασυνοριακή κυκλοφορία.
Οι περιττοί περιορισμοί στα σύνορα αποτρέπουν τους ταξιδιώτες και καταστέλλουν την επανεκκίνηση του τομέα.

Η επιστροφή του τομέα είναι επειγόντως απαραίτητη για την αναγέννηση προορισμών και ενεργεί ως καταλύτης για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Η έρευνα WTTC δείχνει ότι κάθε αύξηση 2,7% στους ταξιδιώτες θα δημιουργούσε ή θα ανακτούσε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον τομέα.

Οι κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τα σωστά συντονισμένα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν αύξηση των ταξιδιών 27%, δημιουργώντας εκ νέου έως και 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα, επισημαίνεται.

Η σύγχυση με την μάσκα

Όπως υπογραμμίζει ο WTTC “είναι προφανής η σύγχυση σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως η μάσκα προσώπου.

Είναι υποχρεωτική για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά συνιστάται μόνο στη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Εν τω μεταξύ, στη Μάλτα, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ στην Πολωνία δεν είναι αν οι άνθρωποι κρατούν αποστάσεις”.

Ο WTTC προειδοποιεί ότι εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους, θα προκαλέσουν στασιμότητα και επιβράδυνση της εύθραυστης ανάκαμψης. Θέτοντας σε κίνδυνο 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον ταξιδιωτικό τομέα.

Γκλόρια Γκεβάρα: “Επείγουσα η ανάγκη συντονισμού των κυβερνήσεων για την εναρμόνιση των ταξιδιωτικών κανόνων”

“Ο WTTC καλεί όλους τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών να ενωθούν προς όφελος των εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη, λέει η Γκλόρια Γκεβάρα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Είναι επείγουσα η ανάγκη συντονισμού των κυβερνήσεων για την εναρμόνιση των ταξιδιωτικών κανόνων και των συνόρων, ώστε να υπάρχει συνέπεια για όλους σε όλη την Ευρώπη.

Προηγούμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής του 2008, έδειξαν ότι ο συντονισμός των κυβερνήσεων και η ευθυγράμμιση των πολιτικών οδήγησαν σε ταχύτερη ανάκαμψη”.