Από το 2021, οι αρχές της Βενετίας θα χρεώνουν ημερήσιους ταξιδιώτες έως και 10€ για να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης.

Για δεκαετίες, η Βενετία αγωνίστηκε με τον υπερπληθυσμό – σε μεγάλο βαθμό λόγω των ημερήσιων ταξιδιωτών που διέρχονται από το κέντρο στο δρόμο τους προς τα πολλά σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Αυτή τη στιγμή, φυσικά, οι δρόμοι της La Serenissima είναι σχετικά άδειοι, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, καθώς οι τουρίστες επιστρέφουν σταδιακά σε όλη την Ιταλία, η πόλη προσβλέπει σε μια εποχή που οι υψηλοί αριθμοί επισκεπτών θα επιστρέψουν.

Τώρα οι τοπικές αρχές προχωρούν ένα σχέδιο για τη χρέωση εισόδου σε οποιονδήποτε δεν σκοπεύει να διανυκτερεύσει στην πόλη (10€ την υψηλή σεζόν, 3€ εκτός εποχής), ως τρόπο ελέγχου των αριθμών που εισέρχονται και εξέρχονται καθημερινά. Το σχέδιο επρόκειτο να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, αλλά μετατέθηκε για ένα χρόνο λόγω του lockdown.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουγκνάρο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πόλη μπορεί επίσης να εγκαταστήσει ηλεκτρονικές περιστρεφόμενες πύλες γύρω από το κέντρο της πόλης για να βοηθήσει στην εφαρμογή του νέου μέτρου.

Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι μαθητές που ταξιδεύουν στην πόλη κάθε μέρα θα μπορούν να εισέρχονται χάρη σε ένα «εικονικό κλειδί» στα τηλέφωνά τους. Οι τουρίστες, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να κάνουν κράτηση για τα υπόλοιπα σημεία εκ των προτέρων και, στη συνέχεια, να σαρώσουν κάποιο εισιτήριο για να μπουν σε ένα από αυτά τα σημεία εισόδου.

Από την τρέχουσα έλλειψη διεθνών επισκεπτών, ο Μπρούγκναρο είπε ότι ήταν σίγουρος ότι «ο τουρισμός θα επιστρέψει στη Βενετία», προσθέτοντας ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε και να δείξουμε μια ασφαλή πόλη και να σκεφτούμε αύριο».