Το ετήσιο συνέδριο πληροφορικής και Τουρισμού, ENTER 2012 πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου, 2012 στο Helsingborg, της Σουηδίας.

Έχοντας διοργανωθεί από την IFITT, τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό για τις τεχνολογίες πληροφοριών στα ταξίδια και τον τουρισμό, είναι το μεγαλύτερη τουριστικό συνέδριο που σχετίζεται με την πληροφορική και τα ταξίδια της χρονιάς, προσελκύοντας 300 συνέδρους από περισσότερες από 40 χώρες, καλύπτοντας όλες τις ηπείρους.

Αυτή τη φορά διέθετε 150 παρουσιαστές, που παρακολούθησαν το συνέδριο για να συζητήσουν το παρόν και το μέλλον του eTourism. Συνολικά, η εκδήλωση περιελάμβανε 6 κεντρικές ομιλίες, 51 ερευνητικές εργασίες, 59 παρουσιάσεις του κλάδου, 16 διδακτορικές παρουσιάσεις φοιτητών και 14 παρουσιάσεις για την Σκανδιναβία.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του IFITT Δημήτριος Μπούχαλης δήλωσε ότι το «ENTER εντόπισε και πάλι τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού και της τεχνολογίας. Είναι προφανές από τις παρουσιάσεις ότι τα social media τείνουν να καταστούν το πιο κρίσιμο εργαλείο επικοινωνίας για τις οργανώσεις ώστε να συναναστρέφονται δυναμικά με τους καταναλωτές. Οι εφαρμογές που είναι σε θέση και πλαίσιο να γνωρίζουν και να διευκολύνουν  μια σειρά από αισθητήρες, αναδύονται, επίσης  για την παροχή δυναμικών λύσεων για τους ταξιδιώτες. Ίσως στο μέλλον θα προκύψουν μέσα από καινοτομίες στους τομείς της  επαυξημένης πραγματικότητας και του gamification όπου ο εικονικός κόσμος θα αναμιγνύεται με τον πραγματικό. Αυτό θα επιτρέψει στους τουριστικούς και ταξιδιωτικούς οργανισμούς  να συν- δημιουργούν αξέχαστες εμπειρίες με – και όχι – για τους  τουρίστες, σε όλη την πορεία τους από τη στιγμή που εμπνέονται  να ταξιδέψουν μέχρι τη στιγμή που μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα social media».

Κώστας Μπιλιάνης