Ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι βιώνουν τα ξενοδοχεία της Ευρώπης με αποτέλεσμα οι τιμές να σημειώνουν διψήφιο ποσοστό πτώσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις σε σχέση με τις περσινές, ενδεικτικό των πιέσεων που υφίσταται ο τουρισμός παγκοσμίως.

Στην Αθήνα, η μέση ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώνεται αυτό το καλοκαίρι κοντά στα 84 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο έχοντας σημειώσει πτώση κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Τόσο τον Ιούλιο του 2019 όσο και τον Ιούλιο του 2018 οι τιμές των ξενοδοχείων της ελληνικής πρωτεύουσας ήταν στα 106- 107 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι εμφανής και ως προς τις πληρότητες των αθηναϊκών ξενοδοχείων όπου με βάση τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων κυμαίνονται κοντά 10%, όταν πέρυσι τέτοια εποχή η πληρότητα άγγιζε το 95%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της trivago. Η γνωστή διεθνής μηχανή metasearch ξενοδοχείων, κατέγραψε τις αλλαγές των τιμών σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ξενοδοχεία και καταλύματα σε παραπάνω από 400 ιστοσελίδες κράτησης ανά τον κόσμο στο Hotel Price Index.

Το trivago Hotel Price Index καταγράφει τις διακυμάνσεις των μέσων τιμών δωματίων ανά διανυκτέρευση για ένα δίκλινο δωμάτιο σε μεγάλες πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Με βάση τα στοιχεία, το Αμστερνταμ και η Βαρκελώνη σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση τιμών σε ετήσια βάση πανευρωπαϊκά σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρσι, με τιμές στα 98 και 99 ευρώ αντίστοιχα.

Στις πλέον δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, η μέση ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώνεται στα 126 ευρώ έχοντας σημειώσει πτώση κατά 20%, ενώ στο Παρίσι η μείωση είναι 26% και τη μέση ξενοδοχειακή τιμή στα 125 ευρώ. Στη Ρώμη, η μέση τιμή είναι κοντά σε αυτή της Αθήνας, στα 85 ευρώ με τη μείωση να φθάνει το 19%.

Πανευρωπαϊκά, η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στη Ζυρίχη, φθάνοντας τα 168 ευρώ κι έχοντας σημειώσει οριακή άνοδο κατά 2%, ενώ οι πιο χαμηλές τιμές καταγράφονται στη Μόσχα, με 49 ευρώ.