Για τους περισσότερους ανθρώπους, η πανδημία του κορωνοϊού “μεταφράζεται” σε λιγότερες ταξιδιωτικές επιλογές.
Όχι όμως για τις πάμπλουτες οικογένειες. Που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα χρήματα τους για να διασχίσουν τα σύνορα που διαφορετικά θα ήταν κλειστά.
Αυτός είναι ο ελίτ κόσμος της μετανάστευσης των επενδύσεων. Όπου οι αιτήσεις διαβατηρίων δεν βασίζονται στην εθνικότητα ή την ιθαγένεια, αλλά στον πλούτο και την προθυμία να τον…μετακινήσουν στον πλανήτη.
Αυτά τα λεγόμενα προγράμματα πολιτών ανά επένδυση ή CIPs, αποτελούν επί του παρόντος μια αναπτυξιακή βιομηχανία. Όπως και οι ρυθμίσεις διαμονής ανά επένδυση, γνωστές και ως “χρυσές θεωρήσεις”.
Τα τελευταία χρόνια, τα κύρια κίνητρα μεταξύ των συμμετεχόντων στο CIP – που τείνουν να έχουν καθαρή αξία οπουδήποτε από 2 εκατομμύρια έως πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια – ήταν η ελεύθερη κυκλοφορία, τα φορολογικά οφέλη και οι παράγοντες του τρόπου ζωής. Όπως η καλύτερη εκπαίδευση ή οι πολιτικές ελευθερίες.
Αλλά με το COVID-19 να μεταμορφώνει δραματικά το 2020, ορισμένες οικογένειες ελίτ εξετάζουν επίσης την υγειονομική περίθαλψη, τις πανδημικές αντιδράσεις και τους πιθανούς ασφαλείς προορισμούς για να διασφαλίσουν ότι έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο για το μέλλον.
Σχέδιο Β
“Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μιας εναλλακτικής ιθαγένειας, το οποίο τους παρέχει ένα Σχέδιο Β”, δήλωσε ο Dominic Volek, επικεφαλής της Ασίας για την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners, στο CNN Travel.
Ανησυχούν επίσης για την υγειονομική περίθαλψη και την ετοιμότητα για πανδημία, διότι, φυσικά, αυτό μπορεί να μην είναι η μόνη πανδημία στη ζωή μας.
Οι πλούσιοι άνθρωποι δεν σχεδιάζουν για πέντε έως 10 χρόνια. Προγραμματίζουν περισσότερα από 100 χρόνια νωρίτερα, όσον αφορά τον πλούτο και την ευημερία.”
Αν και σε μεγάλο βαθμό ανέκδοτο, η Henley & Partners υποψιάζεται ότι μια πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για το CIP μπορεί να συνδεθεί με τον κορωνοϊό, τις ανησυχίες για την υγεία.
Η εταιρεία σημείωσε αύξηση κατά 49% σε ετήσια βάση στις έρευνες μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2020.
Και ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση αυξήθηκε κατά 42% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019 με το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Πανίσχυρο Μαυροβούνιο
Όσον αφορά συγκεκριμένα προγράμματα ιθαγένειας, το Μαυροβούνιο και η Κύπρος ήταν τα πιο δημοφιλή, με νέες εφαρμογές να αυξάνονται κατά 142% και 75%, αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Εν τω μεταξύ, η Μάλτα έχει διατηρήσει ένα σημαντικό και συνεχές ενδιαφέρον.
“Πολλοί πλούσιοι ενδιαφέρονται για την Κύπρο και τη Μάλτα, επειδή παρέχει στον αιτούντα και την οικογένειά τους απεριόριστη πρόσβαση και ελευθερία διακανονισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει ο Dominic Volek.
Δεν έχουν μόνο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και καλύτερη εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, από ότι στις χώρες καταγωγής τους”.
Τα προγράμματα διαμονής στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση, αλλά για έναν άλλο λόγο. Την διαχείριση κρίσεων.
“Η Νέα Ζηλανδία βγήκε στην κορυφή όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, σε σύγκριση με μερικούς από τους άλλους συνήθως προτιμώμενους προορισμούς όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο Dominic Volek.
Έτσι, έχουμε δει σίγουρα μια μεγάλη αύξηση των ερευνών στις επενδυτικές θεωρήσεις Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας”.
Επένδυση 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Μόνο οικογένειες με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα διαμονής.
Το πρόγραμμα της Αυστραλίας κοστίζει 1-3,5 εκατομμύρια δολάρια και της Νέας Ζηλανδίας 1,9 έως 6,5 εκατομμύρια δολάρια.
“Το πρόγραμμα της Νέας Ζηλανδίας είναι αρκετά ευέλικτο όσον αφορά αυτό που επενδύετε, Αρκεί να μην είναι για προσωπική σας χρήση”, εξηγεί ο Dominic Volek.
Το πελατολόγιο CIP αλλάζει
- Αμερικανοί, Ινδοί, Νιγηριανοί και Λιβανέζοι αιτούντες έχουν δείξει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αιτήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες.
- Οι αμερικανικές εφαρμογές, ιδιαίτερα, αυξήθηκαν κατά 700% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
- Αυτά τα εξαιρετικά ελίτ άτομα συμμετέχουν σε μια σταθερή ροή επενδυτών από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.
Παράδεισοι χωρίς Covid
Ορισμένοι εξαιρετικά πλούσιοι ταξιδιώτες απλά αναζητούν ένα ασφαλές, απομακρυσμένο μέρος όπου μπορούν να συνομιλήσουν με την οικογένειά τους σε περίπτωση που εμφανιστεί άλλο ξέσπασμα.
Ακόμα κι αν δεν έχουν άμεση πρόσβαση, θέλουν να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία.
“Η μέχρι τώρα συζήτηση είναι ότι οι μικρότερες χώρες είναι σε θέση να χειριστούν και να διαχειριστούν ευκολότερα την πανδημία, λέει η Nuri Katz, ιδρυτής της διεθνούς εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Apex Capital Partners, στο CNN Travel.
Έτσι, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εντελώς εκτός ελέγχου. Αλλά οι μικρότερες χώρες δεν έχουν πληγεί τόσο σκληρά. Για παράδειγμα, σε χώρες της Καραϊβικής όπως η Ντομίνικα, η Αντίγκουα και αλλού, υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις Covid.
Αυτές οι μικρές χώρες φαίνεται να ανοίγουν. Και υπάρχει η αίσθηση ότι θα είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα πολύ καλύτερα από τις μεγάλες χώρες.
Υπάρχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον για την υγειονομική περίθαλψη και τον τρόπο ζωής.”
Επιπλέον, τα μικρά νησιωτικά έθνη στα έθνη της Καραϊβικής παρέχουν σχετικά φθηνό CIP και μεγαλύτερη ελευθερία ταξιδιού.
Νικήστε την απαγόρευση
Η Nuri Katz παρατήρησε επίσης την αρχή μιας άλλης τάσης. Επενδύοντας σε διαβατήρια αυξάνονται οι πιθανότητές…κέρδους στις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στο μέλλον.
Καθώς ανοίγουν ορισμένες χώρες, θα αφήσουν μόνο ορισμένα διαβατήρια – για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και το αντίστροφο.
Ωστόσο, ένας κάτοχος διαβατηρίου Κύπρου θα μπορεί να ταξιδεύει εντός της ΕΕ όταν τα σύνορα είναι ανοιχτά.
Οι υποστηρικτές του CIP υποστηρίζουν ότι τέτοια προγράμματα είναι μια win-win κατάσταση. Οι αιτούντες ρίχνουν χρήμα με επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες για να αντισταθμίσουν το κόστος των φυσικών καταστροφών, της κατάρρευσης της βιομηχανίας, των πανδημιών ή απλά να ξεκινήσουν ορισμένους τομείς της οικονομίας.
Ταυτόχρονα, το άτομο μπορεί να διαφοροποιήσει τα δικά του περιουσιακά στοιχεία ενώ απολαμβάνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, καλύτερο τρόπο ζωής και διαβεβαίωση σε περιόδους κρίσης.
Ξένοι επενδυτές με ελάχιστο έλεγχο και διαφάνεια
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.
Το 2018, για παράδειγμα, η Transparency International, ένας παγκόσμιος συνασπισμός κατά της διαφθοράς, επέκρινε προγράμματα υπηκοότητας και διαμονής-επένδυσης στη Μάλτα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα προγράμματα “πωλούν πρόσβαση στην περιοχή ταξιδιού χωρίς βίζα Σένγκεν, ακόμη και ιθαγένεια της ΕΕ, σε ξένους επενδυτές με ελάχιστο έλεγχο, διαφάνεια ή δέουσα επιμέλεια”.
Η Kate Hooper, αναλύτρια πολιτικής στο Διεθνές Πρόγραμμα Migration Policy Institute του Washington DC, δήλωσε στο CNN Travel ότι οι CIPs συχνά προκαλούν υποψίες, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις δεν αποκαλύπτουν τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας.
“Πολλές αναφορές έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι διαδικασίες στην εξέταση “μαύρου χρήματος”, δήλωσε η Kate Hooper στο CNN Travel.
Ενίσχυση της ανισότητας
Ο George DeMartino, καθηγητής διεθνών οικονομικών και δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, λέει ότι τα CIPs μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την ανισότητα.
“Προγράμματα όπως αυτά απειλούν να μειώσουν την πολιτική αδελφότητα παρέχοντας ειδικά προνόμια στους ήδη προνομιούχους, δήλωσε ο DeMartino.
Επιτρέπουν σε άτομα με τη λιγότερη ανάγκη να μεταναστεύσουν και να αποκτήσουν ιθαγένεια σε μια νέα χώρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία να το κάνουν. Ενώ όσοι είναι πιο απελπισμένοι να μεταναστεύσουν, όπως εκείνοι που αντιμετωπίζουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες στο σπίτι, αποκλείονται πλήρως από τα οφέλη αυτών των προγράμματα.
Τα προγράμματα δεν είναι η αιτία αυτής της ανισότητας, αλλά το ενισχύουν”.