του Χάρη Ντιγριντάκη
Στο μικροσκόπιο δεκάδων επενδυτών του εξωτερικού επανέρχεται η Ελλάδα. Ισχυροί κεφαλαιούχοι και funds δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό και στην ασφαλή Ελλάδα.
Παρακάμπτοντας την γνωστή γραφειοκρατία της χώρας ορισμένοι εξ αυτών επιμένουν «Ελληνικά» διαβλέποντας ότι η παρούσα κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει το στοίχημα της γραφειοκρατίας.
Χωρίς να έχουν λυθεί σημαντικά προβλήματα ακόμη αφού οι νέοι νόμοι δεν έχουν υιοθετηθεί από ορισμένες υπηρεσίες υπουργείων έτεροι επενδυτές αναζητούν εκ νέου ευκαιρίες στη χώρα προσβλέποντας στην απόκτηση εν λειτουργία ξενοδοχείων που κατέστησαν έτι περαιτέρω δυσμενή την οικονομική τους θέση ελέω κορωνοϊού η σε projects που προωθούν προς πώληση οι ίδιες οι πιστώτριες τράπεζες.
Ήδη επιχειρηματικά πλάνα συνολικής δαπάνης 1,2 δις ευρώ εισέρχονται στις ράγες της υλοποίησης.
Η πρώτη επαφή έγινε πριν 15 έτη σε ένα workshop για το ελληνικό τουριστικό Real Estate στη Μόσχα. Ακολούθησε μετά από σκέψη η σταδιακή αγορά της έκτασης και έκτοτε χρειάστηκαν πάνω από 12 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έναρξη κατασκευής του project «Elounda Hills» από τη Mirum Hellas, την οποία ελέγχει ο Ρώσος κροίσος κ. Βιτάλι Μπορίσοφ, στην Ελούντα της Κρήτης.
Αφού χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να συγκεντρωθούν βασικές εγκρίσεις, το 2017 υπεγράφη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να λάβει το «πράσινο φως» στη συνέχεια από την Περιφέρεια Κρήτης στα τέλη του 2018. Έκτοτε και μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής για το κυρίως τμήμα του εγχειρήματος, η επένδυση παρέμεινε στα χαρτιά.
Το project 600 εκατ. ευρώ του Ρώσου μεγιστάνα , που αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τον τουρισμό πολυτελείας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, προβλέπει την ανάπτυξη έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων για την κατασκευή, μεταξύ άλλων, 350 πολυτελών κατοικιών, μαρίνας δυναμικότητας περίπου 65 θέσεων, δύο πολυτελών ξενοδοχείων και ενός μικρού εμπορικού κέντρου.
Ιδιαίτερο χαρακτήρα θα έχει η βίλα Κούνδουρου, στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της γνωστής ελληνικής ταινίας «Η νεράιδα και το παλικάρι». Η βίλα θα αναδιαμορφωθεί με υλικά της περιοχής, πάντα με γνώμονα την ήπια και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου boutique hotel Island Concept που αποτελεί τμήμα του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος Elounda Hills από τον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Αδωνη Γεωργιάδη. Για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του πρώην ξενοδοχείου «Ακρωτήρι», απαιτήθηκαν περίπου δύο χρόνια, με την Aria Hotels που ανήκει στον όμιλο Libra να αναλαμβάνει τη διαχείριση της μονάδας.
Η Mirum Hellas σε πρώτη φάση είχε προχωρήσει την κατασκευή ενός συγκροτήματος 17 πολυτελών κατοικιών, κάποιες εκ των οποίων έχουν αγοραστεί από ξένους επενδυτές, ενώ στις προτεραιότητες της εταιρείας βρίσκεται η ανάπτυξη του κύριου μέρους το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αδειοδοτικά μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση οικοδομικής άδειας. Βασικός στόχος της Mirum είναι να προσελκύσει τουρισμό πολυτελείας, με δεδομένο ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται τέσσερα τουριστικά χωριά στη Μόσχα, διαθέτοντας μία βάση 1.500 πελατών, μέρος των οποίων εκτιμάται ότι θα διοχετευθεί στην Ελλάδα.
Λίαν προσφάτως εισήλθαν στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) 6 επιχειρηματικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ περίπου που πρόκειται να δημιουργήσουν 1.395 νέες θέσεις εργασίας.
Σε τρία επενδυτικά τουριστικά projects στην Ίο, ιθύνων νους είναι ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Άγγελος Μιχαλόπουλος που φέρεται να έχει αγοράσει πάνω από το 25% του κυκλαδίτικου νησιού.
• To πρώτο αφορά στην ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη χερσόνησο Διακοφτό-Κουμπάρα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και 8 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες στις περιοχές Τζαμαρία – Φάρος, που θα διατεθούν για μίσθωση ή και πώληση, συνολικής δυναμικότητας 149 κλινών, καθώς και τη δημιουργία ενός κέντρου αναζωογόνησης και εμπορικών καταστημάτων.
Η ανάπτυξη του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που «τρέχει» η εταιρεία 105 Α.Ε., έχει εγκριθεί από το 2014 με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ το 2015 εγκρίθηκε η παραχώρηση του αιγιαλού προκειμένου να υλοποιηθεί σειρά απαραίτητων για το θέρετρο έργων.
• Το δεύτερο εγχείρημα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δύο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή Παπάς-Λουκάς-Μανούσου-Πέτη-Χαμουχάδες του κυκλαδίτικου νησιού. Ήδη έχει κατασκευαστεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, το «Calilo Beach Resort», στην παραλία Παπά, Φορέας ανάπτυξης της επένδυσης είναι η εταιρεία Lucas Ανώνυμη Τεχνική και Επενδυτική Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, συμφερόντων του κ. Μιχαλόπουλου.
• Το τρίτο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών στη θέση Πικρή Νερό, αυτή τη φορά στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σε μικρή απόσταση από τη φημισμένη παραλία του Μυλοπότα.
Λίγο πριν την υλοποίηση του βρίσκεται στο project «Arcadia» από την εταιρεία «Tουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη Α.Ε.», πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Παναγιώτης Οικονόμου. Το οικόπεδο, που ξεπερνά τα 300 στρέμματα και βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο «Robinson Club» στην Κυλλήνη, χάρη στην προνομιακή του θέση, πληροί όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει ένα πέντε αστέρων θέρετρο που θα γίνει πόλος έλξης για επισκέπτες με «γερά» πορτοφόλια και θα απογειώσει το τουριστικό προϊόν της δυτικής Πελοποννήσου.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο project θα συμμετέχει και το γερμανικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP), το οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη στην ελληνική αγορά μέσω του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Στη Βόνιτσα
Στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας βρίσκεται το project Varko της εταιρείας ολλανδικών συμφερόντων εταιρείας RND Investments Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ δαπάνης 100 εκατ. ευρώ, περίπου Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε μία έκταση 160 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρκό Πογωνιάς της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, κοντά στη δημοφιλή παραλία Βαθυαβάλι.
Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει την ανάπτυξη ενός 5άστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 135 κλινών, 30 τουριστικών κατοικιών, καθώς και χώρων αναζωογόνησης και ευεξίας.
Τέλος ιδιαίτερης βαρύτητας για την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας είναι η δημιουργία μαρίνας στη θέση Βλυχός του νησιού. Η δυναμικότητα της μαρίνας μπορεί να ανέλθει σε 800 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ στα σχέδια των δημοτικών Αρχών του νησιού είναι η ανάπτυξη χώρων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχείου, αλλά και χώρων πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής.
Στόχος αποτελεί η δημιουργία μίας σύγχρονης μαρίνα στο Βλυχό, ενός ολοκληρωμένου πόλου τουρισμού και αναψυχής, αντάξιου της δυναμικότητας που έχει η Λευκάδα ως τουριστικός προορισμός.