Geoffrey Pyatt, Λίνα Μενδώνη

Της Ιωάννας Μουτσανά

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν τη συνεργασία στον πολιτισμό, τις τέχνες, τον κινηματογράφο, με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού και τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα να θέτουν τις προτεραιότητες που θα συζητηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η ενίσχυση της συνεργασίας στον πολιτισμό, η ιεράρχηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοποθεσιών, καθώς και οι λεπτομέρειες για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ελλάδας 1821-2021 ήταν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού της Λίνας Μενδώνη και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.

Η κ.Μενδώνη εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Ελλάδας για την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σε τζαμί, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία και τη διατήρηση των μνημείων της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων. ευρώ μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Ελλάδα ελπίζει επίσης να ανανεώσει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που να καλύπτει τους περιορισμούς στις εισαγωγές πολιτιστικών αγαθών.

Συνεργασία στον κινηματογράφο

Ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η συνεργασία για την προώθηση συνεργασιών και στις δύο χώρες όσον αφορά την παραγωγή ταινιών. Οι ελληνικές αρχές έχουν εντείνει την προσπάθειά τους να προσελκύσουν κινηματογραφικές επενδύσεις με έναν νέο νόμο και τη δημιουργία 15 κινηματογραφικών γραφείων για τη διευκόλυνση των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στην Ελλάδα, με στόχο την αξιοποίηση μιας σημαντικής αγοράς και την προώθηση ελληνικών προορισμών.

Επί τάπητος τέθηκε και η επικείμενη συνεργασία μουσείων των δύο χωρών για κοινές εκθέσεις, εν όψει της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και της πρόσφατης αναγνώρισης-πιστοποίησης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στον πολιτισμό, τις τέχνες, την τεχνολογία και τον κινηματογράφο σε νέα ύψη», δήλωσε ο κ.Pyatt μέσω του λογαριασμού του στο twitter.