Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση του πρώτου πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης των 70 δις ευρώ έδωσε η Κομισιόν.
Η Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα από 19 δις ευρώ, από τα 32 δις που της αναλογούν συνολικά, σε απ’ ευθείας επιδοτήσεις.
Η Ελλάδα θα λάβει 12,612 δις ευρώ (70% το 2021 και 2022) και 3,631 δις ευρώ στη 2η φάση (30%, το 2023).
Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
Από τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα τουλάχιστον το 37% πρέπει να διοχετευθεί σε πράσινες επενδύσεις και τουλάχιστον το 20% σε επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα.
Η αναλογία αυτή ανεβάζει πάνω από τα 18 δις τα συνολικά ποσά που θα διοχετευθούν σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Οι 7 τομείς που θα χρηματοδοτηθούν
Η Κομισιόν σε ανακοίνωση της υποδεικνύει επτά τομείς στους οποίους πρέπει να κατευθυνθούν τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης:
- Ενεργοποίηση — Προετοιμασία διαχρονικά βιώσιμων καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Ανακαίνιση — Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
- Επαναφόρτιση και ανεφοδιασμός — Προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού και επέκτασης των δημόσιων μεταφορών.
- Σύνδεση — Ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G.
- Εκσυγχρονισμός — Ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας.
- Κλιμάκωση — Αύξηση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων υπολογιστικού νέφους δεδομένων και ανάπτυξη των πλέον ισχυρών, πρωτοπόρων και βιώσιμων επεξεργαστών.
- Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και αναβάθμιση δεξιοτήτων — Προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.
Η Κομισιόν καλεί τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν σχετικά με τη νομοθετική πρόταση. Με στόχο να τεθεί ο μηχανισμός να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Η προθεσμία υποβολής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας λήγει στις 30 Απριλίου 2021. Ωστόσο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να υποβάλουν τα προκαταρκτικά προσχέδιά τους από τις 15 Οκτωβρίου 2020.