Κατά τους επόμενους 12 μήνες, το 73% των Βρετανών ιδιοκτητών επιχειρήσεων θα πάρουν το πολύ 5 ημέρες άδεια.

Πάνω από το ένα τρίτο (37%) δεν θα πάρει άδεια καθόλου. Αυτό συμβαίνει, καθώς η πανδημία Covid-19 επηρεάζει τα σχέδια διακοπών για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα της iwoca διαπίστωσε ότι ακόμη και σε κανονικές περιόδους, λιγότερο από το 4% των Βρετανών ιδιοκτητών επιχειρήσεων πήραν τις συνηθισμένες 25-28 ημέρες διακοπών.

Μάλιστα το 59% να πήρε 5 ή λιγότερες ημέρες ετησίως και το 10% δεν πήρε καθόλου.

Μηδενικές διακοπές

Υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο μόνος υπάλληλος είναι ο ιδιοκτήτης.

Η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν 1 στις 5 (17%) επιχειρήσεις μεμονωμένων εργαζομένων αναφέρουν ότι δεν κάνουν καθόλου διακοπές συγκριτικά με το 8% των επιχειρήσεων με 2 – 49 υπαλλήλους.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο, με το 47% των επιχειρήσεων ενός ατόμου να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε καραντίνα, σε αντίθεση με το 38% των επιχειρήσεων με 2 – 49 υπαλλήλους.

Σημαντικές για την ψυχική υγεία οι διακοπές

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων (89%) συμφωνούν ότι οι διακοπές είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία.

Ωστόσο, τα τρία τέταρτα (73%) αναμένουν να περάσουν όχι περισσότερο από 5 ημέρες διακοπές τους επόμενους 12 μήνες.

Τον Ιούνιο, τα στοιχεία ONS αποκάλυψαν ότι έως και 19 εκατομμύρια ενήλικες στη Βρετανία ανέφεραν υψηλά επίπεδα άγχους ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.