Η κρίση του κορωνοϊού έπληξε τον γερμανικό ξενοδοχειακό κλάδο με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Ακόμη και το καλοκαίρι που οι περισσότεροι αδειούχοι προτίμησαν φέτος δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του εσωτερικού, δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τα κενά που προκάλεσε κυρίως η απουσία επαγγελματικών ταξιδιών.

Αυτά είναι που συνήθως γεμίζουν τα ταμεία των ξενοδόχων στη Γερμανία ανεξαρτήτως εποχής.

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η απουσία μεγάλων εκθέσεων αλλά και συνεδρίων και διασκέψεων. Στη Φρανκφούρτη ήδη τα πρώτα ξενοδοχεία, όπως το «Hessische Hof», προανήγγειλαν το κλείσιμό τους.

Γεμάτες παραλίες, άδειες πόλεις

Ακόμη και τον Αύγουστο που είναι ο κύριος μήνας διακοπών στη Γερμανία, ο τουριστικός κλάδος βίωσε τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας.

Στα καταλύματα με τουλάχιστον 10 κλίνες καταγράφηκαν 49,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ένας αριθμός μειωμένος κατά 14,2% σε σχέση με το 2019, όπως ανακοίνωσε χθες η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Κάτι παραπάνω από αισθητή ήταν η απουσία ξένων επισκεπτών: οι διανυκτερεύσεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 56% σε σχέση με πέρσι στις 4,7 εκατομμύρια.

Κόντρα στην γενικότερη αίσθηση ότι οι περισσότεροι Γερμανοί έκαναν φέτος διακοπές στη Γερμανία αλλά και την αύξηση που κατέγραψαν πολλοί εσωτερικοί προορισμοί, είναι γεγονός ότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πραγματοποίησαν φέτος το καλοκαίρι οι ίδιοι οι πολίτες της Γερμανίας στην πατρίδα τους μειώθηκε κατά 4,7% στις 44,9 εκατομμύρια.

Συνολικά, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις φιλοξενίας κατέγραψαν 212,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ένας αριθμός μειωμένος κατά 37,4% σε σχέση με το 2019.

Τον κίνδυνο «δραματικού κύματος πτωχεύσεων» επισείει τώρα ο διευθυντής του Ξενοδοχειακού Συνδέσμου Γερμανίας Μάρκους Λούτε.

Σε ακρόασή του ενώπιον της γερμανικής Βουλής την Τετάρτη ανέφερε ότι τον Αύγουστο η μέση πληρότητα στα γερμανικά ξενοδοχεία κυμάνθηκε στο 38,9%, όταν η κερδοφορία, όπως εξήγησε, ξεκινά από το 60%.

Ούτε οι προσφορές και εκπτώσεις μπορούν να ανακόψουν την αρνητική τάση και να τονώσουν τη ζήτηση. Το 14,3% των ξενοδοχείων που ειδικεύονται στον συνεδριακό τουρισμό είναι αντιμέτωπα με λουκέτα εντός του φθινοπώρου.

Η ασάφεια προκαλεί ανασφάλεια

O Σύνδεσμος Γαστρονόμων και Ξενοδόχων Dehoga επικρίνει την ίδια ώρα το ιδιαίτερα θολό και σύνθετο τοπίο όσον αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός Γερμανίας, εκτιμώντας ότι θα έχει και νέες αρνητικές συνέπειες.

«Η κατάσταση αυτή προκαλεί οργή, σύγχυση και ανασφάλεια τόσο στους πελάτες όσο και στους επαγγελματίες και αυτό τώρα που ξεκινούν οι φθινοπωρινές διακοπές», επισήμανε η διευθύντρια του συνδέσμου Ίνγκριντ Χάρτγκενς.

«Αυτό το αλαλούμ με τα hotspot κορωνοϊού δεν επιτρέπεται να γίνεται σε βάρος των επιχειρήσεων μας», είπε η ειδικός, αξιώνοντας την ίδια ώρα σαφείς και ενιαίους κανόνες για όλη τη χώρα.

Απαισιόδοξοι ως προς τη γρήγορα ανάκαμψη του κλάδου εμφανίζεται η επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Τουρισμού DZT Πέτρα Χεντόρφερ.

Σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις, ο γερμανικός τουρισμός θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι μετά το 2023.

Για πολλές επιχειρήσεις ο κορωνοϊός συνιστά «οικονομικά υπαρξιακή απειλή». Σε πολλές πόλεις, όπως εξήγησε, ο τουριστικός κλάδος εξαρτάται σε ποσοστό 50 και πλέον τοις εκατό από τα επαγγελματικά ταξίδια.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στις αγοραπωλησίες ξενοδοχείων. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία παρατηρείται σχετική στασιμότητα στην εν λόγω αγορά ακινήτων.

Ελαφρά κινητικότητα παρατηρείται στις μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, κόστους κάτω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες οι αγοραστές μετατρέπουν συνήθως σε κατοικίες που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση στις γερμανικές μεγαλουπόλεις.

 

Πηγή: dw