Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, θα ζητήσει επείγουσα έγκριση για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 από τις αμερικανικές αρχές.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Yποθέτοντας ότι τα δεδομένα θα είναι θετικά, η Pfizer θα ζητήσει επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγο αφού περάσουμε το στάδιο της ασφάλειας. Δηλαδή, στη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla, σε ανοικτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπούρλα έχει αναπτύξει προσωπική σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη μεταξύ τους μάλιστα συνάντηση τέλη Αυγούστου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε “φιλική”..

“Φιλική συνάντηση και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Άλμπερτ Μπούρλα, διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer. Ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας”, είχε γράψει ο πρωθυπουργός στην σχετική ανάρτηση κάνοντας γνωστό και το θέμα της συνάντησης.

“Μιλήσαμε για τη μεγάλη επένδυση της εταιρίας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας. Κυρίως, όμως, άκουσα από τον κ. Μπούρλα τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του Covid-19″, είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ποιες χώρες προκρίνουν Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού

Η Νορβηγία έχει κάνει ήδη γνωστό, ότι θα διαθέσει το εμβόλιο κατά του COVID-19 δωρεάν σε όλους τους πολίτες της, μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα εντάξει την πρωτοβουλία στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Στη Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε, ξεκινούν σύντομα τις δοκιμές του εμβολίου των Sanofi-Translate Bio.

Στη Βρετανία έχει ξεκινήσει να δοκιμάζεται το αντιφυματικό εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin), το οποίο προκαλεί εκτεταμένη εγγενή απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει φανεί πως προστατεύει εναντίον μόλυνσης ή σοβαρής νόσου από άλλα παθογόνα του αναπνευστικού.

Στο μεταξύ η Ρωσία ενέκρινε και δεύτερο εμβόλιο και ετοιμάζεται για μαζικό εμβολιασμό τέλη Νοεμβρίου. Όπως εκτιμάται, σε διάστημα όχι μικρότερο των 10-12 μηνών, θα έχει εμβολιασθεί κατά του κορονοϊού το 70% του πληθυσμού της Ρωσίας.

Δοκιμές του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό ξεκίνησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.