Για σημαντική αύξηση των τιμών στην κρουαζιέρα το αμέσως επόμενο διάστημα, προετοίμασαν κορυφαίοι εκπρόσωποί της, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου «Future of Cruise Travel» στις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Arnold Donald, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Carnival Corp. Ο Adam Goldstein, πρόεδρος της Cruise Lines International Assn και ο Rob Voss, διευθύνων σύμβουλος του Scenic Group, που προσφέρει κρουαζιέρες και περιηγήσεις στην ξηρά.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρουαζιερόπλοια επί του παρόντος δεν κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την “no sail” οδηγία να βρίσκεται σε ισχύ από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Όταν επιστρέψουν στη θάλασσα όμως, θα υπάρξει περισσότερη ζήτηση από τη διαθεσιμότητα », διαπίστωσε ο πρόεδρος της Carnival Corp, που έχει στην κατοχή του εννέα κρουαζιερόπλοια και τα brand των Carnival, Holland America , Princess και Cunard. «Όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρχουν αρκετά περιθώρια για να διαμορφώσουμε ανάλογα τις τιμές. Και φυσικά όχι, προς τα κάτω» σχολίασε.

Ο Covid ανάγκασε τους στόλους σε αποδεκατισμό

Λίγες βιομηχανίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όσο η βιομηχανία κρουαζιέρας, η οποία σημείωνε ρεκόρ ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία. Το CDC επέβαλε την οδηγία “no sail” για τις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο και το έχει επεκτείνει δύο φορές. Με την τελευταία να ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

«Ποια ήταν η μεγάλη απόφαση της Carnival, σε αυτό το ιδιότυπο lockdown των 8 μηνών;» ρώτησε σχηματικά ο Arnold Donald. «Μα φυσικά να απαλλαγούμε από τα λιγότερα αποδοτικά πλοία μας», είπε.

Η Carnival έχει μειώσει το μέγεθος του στόλου της, πουλώντας ή διαλύοντας 18 παλαιότερα, λιγότερο αποδοτικά πλοία για να μειώσει το κόστος και να καταφέρει να αναδιοργανώσει. Για τους τελευταίους έξι μήνες, «δεν υπήρχαν έσοδα, παρά μόνο μια συνεχής διαρροή στα οικονομικά μας», σχολίασε.

Λιγότερα πλοία στη θάλασσα σημαίνουν λιγότερες κρουαζιέρες, ανέφεραν οι ειδικοί. Και αυτό μοιραία, έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση.

Με δεδομένο επίσης, ότι η διαθεσιμότητα θα είναι περιορισμένη και ορισμένοι προορισμοί απαγορευτικοί για την επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια τους, αυτομάτως θα περιορίσουν περαιτέρω τα διαθέσιμα δρομολόγια. Όλα λοιπόν συνομολογούν στην ήδη εκφρασμένη διαπίστωση του επικεφαλής της Carnival Corp, Arnold Donald, ότι η κρουαζιέρα «είναι η μεγαλύτερη αξία διακοπών που υπάρχει. Και οι επιβάτες της θα πρέπει να πληρώσουν για να την έχουν».

Αυτός είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Carnival Corp, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εξομολογήσεις ως άνθρωπος και ηγέτης.