Τα συνεπή και εναρμονισμένα πρωτόκολλα ταξιδιού, τα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας και η προστασία των θέσεων εργασίας και των μέσων διαβίωσης είναι τα κύρια συστατικά που απαιτούνται για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Η έκτη συνεδρίαση της επιτροπής παγκόσμιας τουριστικής κρίσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) υπενθύμισε στους συμμετέχοντες την ανάγκη να συνεργαστούν. Επισημαίνοντας πως αυτό είναι το μόνο μέσο για την προώθηση της βιώσιμης ανάκαμψης του τομέα.

Νέα επιτροπή κοινών πρωτοκόλλων ασφάλειας

Η συνάντηση ανέλαβε τη δέσμευση για τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής κοινών πρωτοκόλλων ασφάλειας του UNWTO. Στόχοι της επιτροπής είναι:

  • Η αύξηση της εμπιστοσύνης στα διεθνή ταξίδια.
  • Σταθερά σχέδια για ενισχυμένη προστασία των καταναλωτών.
  • Μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας.

Δίνοντας τον τόνο ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι, κατέστησε σαφές ότι η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή. Και ότι η ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη του τουρισμού είναι απαραίτητη.

“Απαιτείται ισχυρός συντονισμός για την επιτάχυνση της άρσης των περιορισμών ταξιδιού με ασφαλή και έγκαιρο τρόπο, για την αύξηση των επενδύσεων σε συστήματα που υποστηρίζουν ασφαλή ταξίδια, υπογράμμισε.

Συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών κατά την αναχώρηση, και για τη διατήρηση και υποστήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Αν δεν κατορθώσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις τρεις προτεραιότητες, θα αποτύχουμε να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό. Και έτσι δεν θα σώσουμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας”.

Σχέδια για έναν νέο Διεθνή Κώδικα Προστασίας Τουριστών

Στη συνάντηση της Επιτροπής Κρίσεων, ο UNWTO ανακοίνωσε τα σχέδια για έναν νέο Διεθνή Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών.

Αυτό θα είναι το πρώτο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των τουριστών ως καταναλωτών. Για την εναρμόνιση των ελάχιστων προτύπων σε διάφορες χώρες. Καθώς και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής της ευθύνης στους τουρίστες που πλήττονται από την πανδημία.

Ήδη, συγκροτείται μια τεχνική επιτροπή για τη δημιουργία του Κώδικα. Που αναμένεται να συνεδριάσει πριν από το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, το UNWTO εργάζεται για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. Και να βοηθήσει τους εργαζομένους που πλήττονται από την πανδημία να βρουν νέες ευκαιρίες.