Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων με στόχο την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βέλγιο

Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε να επιβάλει δεύτερο lockdown, με τη χώρα να μετρά χθες πάνω από 23.000 κρούσματα κορωνοϊού. Η κατάσταση είναι τόσο δραματική στα νοσοκομεία, ώστε το Βέλγιο άρχισε να στέλνει ασθενείς που νοσούν από Covid-19 στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα και για ένα μήνα:

  • Τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
  • Στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο.
  • Σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα.
  • Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν.
  • Η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική.
  • Τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία, οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
  • Τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια.
  • Οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
  • Τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Βρετανία

Το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την επιβολή νέου lockdown σε εθνική κλίμακα την ερχόμενη εβδομάδα εξετάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καθώς εκφράζονται ανησυχίες διότι τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς.

Σύμφωνα με τους Times, τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία τελούν ακόμα υπό συζήτηση, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή την Τετάρτη 4η Νοεμβρίου και να ισχύσουν ως την 1η Δεκεμβρίου.

Με βάση τα μέτρα που εξετάζονται, όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, εξαιρουμένων όσων κρίνεται πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να συνεχίσουν και των «εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» όλων των βαθμίδων.

Χθες, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως κατέγραψε 24.405 κρούσματα κορωνοϊού και ακόμη 274 θανάτους ασθενών.

Ιταλία

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε χθες και η Ιταλία. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι.

Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν εισαχθεί πλέον 1.746 ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 16.994 ασθενείς. Σε κατ’ οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες.

Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας (της Νάπολης, του Μιλάνου και της Ρώμης) η κατάσταση θεωρείται «περισσότερο από κρίσιμη».

«Αν κριθεί αναγκαίο θα αναλάβουμε την υποχρέωση να κηρύξουμε νέο lockdown», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Έντσο Αμέντολα. Υπέρ της διακοπής πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων και του αυστηρού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τάχθηκε και η επιτροπή ειδικών η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Γαλλία

Σε νέο lockdown και η Γαλλία τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.

Τα νέα μέτρα παραπέμπουν στο lockdown των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό κορυφώθηκαν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Επίσης τόνισε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία».

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

  • Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.
  • Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.
  • Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.
  • Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.
  • Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.
  • Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.
  • Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Γερμανία

Σε μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα θα τεθεί η Γερμανία.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, από την προσεχή Δευτέρα…

  • κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.
  • Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία.
  • θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία, ωστόσο, θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.
  • Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι.
  • Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.