Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, στον οποίο δραστηριοποιούνται περί τις 80.000 επιχειρήσεις με περισσότερους από 350.00 εργαζόμενους και συνολικό κύκλο εργασιών που έφτασε, το 2018, τα 6 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι επιχειρήσεις του κλάδου πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την αρχή της πανδημίας, με συντριπτική πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 57%, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 90%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επανα-λειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας.
Ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και η προσφυγή σε νέο δανεισμό, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των επιχειρήσεων που μπαίνουν εκ νέου σε lockdown, ενώ καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιη η ένταξή τους στα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών.
Ο ίδιος τονίζει ότι στο ΕΣΠΑ είναι επιλέξιμες όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατόπιν αυτών, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης αν προτίθεται να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να δημιουργήσει στοχευμένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης
Η κρίση του κορΩνοϊού έχει ήδη εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, οι οποίες επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά την διαχείριση της πανδημίας.
Ένας από τους κλάδους που πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την αρχή της πανδημίας είναι αυτός της εστίασης, με πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 57% που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμα και το συντριπτικό 90%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι δε δυνατότητες πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, που είναι ατομικές, μικρές και πολύ μικρές, είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Κατόπιν αυτών,
Επειδή στην εστίαση δραστηριοποιούνται περί τις 80.000 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 350.00 εργαζόμενους, που μαζί με τα συμβοηθούντα μέλη φτάνουν τους 430.000 και συνολικό κύκλο εργασιών που για το 2018 άγγιξε τα 6 δισ. ευρώ.
Επειδή η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και η προσφυγή σε νέο δανεισμό, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση επιχειρήσεων που μπαίνουν εκ νέου σε lockdown.
Επειδή τα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών περιλαμβάνουν κριτήρια που καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη την ένταξη σε αυτά των επιχειρήσεων εστίασης.
Επειδή το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας.
Επειδή θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνολικές επιπτώσεις στο σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας (πρωτογενής παραγωγή, αγροδιατροφή, μεταποίηση τροφίμων, τουρισμός).
Επειδή στο ΕΣΠΑ είναι πλέον επιλέξιμες όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου και μάλιστα με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δηλαδή με μηδενική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Πέραν της ενίσχυσης που απαιτείται για το σύνολο της οικονομίας, προτίθεστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσετε τους πόρους του ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία;
Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)