του Χάρη Ντιγριντάκη

Βαρυχειμωνιά επικρατεί σε μόνιμη βάση στον ελληνικό τουρισμό από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Τα δάκρυα χαράς του 2019 διαδέχεται η αβεβαιότητα και η την επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή για εκατοντάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά γραφεία. Ο καμβάς του ελληνικού τουρισμού είναι γκρίζος και αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα και τουλάχιστον ως το Μάρτιο το μέλλον του κλάδου είναι εξόχως ζοφερό.

«Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένο για τον τουρισμό. Το 2021 προβλέπουμε το 50% των εσόδων του 2019 και το τεκμηριώνουμε από τις προβλέψεις των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών με δεδομένο ότι η υγειονομική κατάσταση θα εξελιχθεί καλά» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος προσθέτοντας ότι το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

«Θα υπάρξουν κλάδοι μέσα στον τουρισμό, μην πω όλοι γιατί είναι πάρα πολύ αλληλένδετοι οι κλάδοι του τουρισμού, που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας.

Είναι το μεγάλο ζήτημα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και προσθέτει : «Εξαιρετικά σημαντική είναι η μείωση του ΦΠΑ έστω και πρόσκαιρα, έστω και για ένα χρονικό διάστημα να υπάρχει και στα καταλύματα και στο τουριστικό πακέτο, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου, αυτό όμως στην κατάλληλη χρονική συγκυρία. Διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εμπορικά, δεν είναι δηλαδή, το λέω απλά, δεν είναι θέμα τιμής, το αν κάποιος θα ταξιδέψει το 2021».

Όπως συμπληρώνει : «Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Υπάρχουν άλλα που καθυστερούν. Για παράδειγμα η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς για τον τουρισμό γενικότερα αλλά όχι μόνο για τον τουρισμό, για τη χώρα, η πρόταση που θα γίνει και οι προτάσεις που θα γίνουν για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν καταρρεύσει τη δεδομένη στιγμή. Όταν επανέλθουν θα έχουν σημαντικά ανταγωνιστικές τιμές και θα ανακάμψουν άμεσα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

«Άνοιξε η αγορά το 2020»

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο ο τουρισμός «άνοιξε» και απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει πάρα πολύ καλά σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία.

«Όμως βασικές αγορές μας άργησαν αρκετά να ανοίξουν, για παράδειγμα η Βρετανία τέλος Ιουλίου και άλλες εισοδηματικά σημαντικές να μην ανοίξουν καθόλου όπως Αμερική και Ρωσία, με αποτέλεσμα να χαθεί ουσιαστικά και ο Ιούλιος. Βασικό μας εργαλείο: η καλή φήμη που έχει η χώρα μας ως προορισμός για τη διαχείριση των πρωτοκόλλων και τη σωστή λειτουργία της τη δεδομένη στιγμή. Το δεδομένο είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2020 έχασε σχεδόν το 80% των εσόδων που είχε το 2019» επισημαίνει ο κ. Ρέτσος.

«Ευρωπαϊκή πολιτική κοινή για όλες τις χώρες»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει : «Για την επόμενη ημέρα, αναγκαία είναι η συντονισμένη δράση στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ’ αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει και τα λοιπά, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός. Κατ’ αρχήν, για παράδειγμα υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο, αλλά αν δεν γίνει και αν δεν παρθεί μια τέτοια απόφαση, με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021».

Βουτιά οι εισπράξεις

Tην ίδια ώρα βουτιά έκαναν οι εισπράξεις των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το έσοδο ανά δωμάτιο να καταγράφει πτώση σε ποσοστό 79% και 67% αντίστοιχα για τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα των σοβαρών επιπτώσεων που είχε η υγειονομική κρίση στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Σε επίπεδο γ’ τριμήνου του έτους, τα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας κατέγραψαν μείωση εσόδων κατά 78%, ενώ εκείνα της Θεσσαλονίκης πτώση σε ποσοστό 71% σε ετήσια βάση.

 

Σημαντικές απώλειες

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting, τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που εκτός των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας μειώθηκαν κατά 63% σε ετήσια βάση, ενώ τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία και τα resorts κατέγραψαν πτώση 79% σε σχέση με το 2019.
Αντίστοιχα, το γ’ τρίμηνο του έτους τα ξενοδοχεία πόλης κατέγραψαν πτώση κατά 59% σε επίπεδο εισπράξεων. Μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας με τα έσοδά τους να σημειώνουν απώλειες σε ποσοστό 70% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της GBR Consulting μετά το lockdown πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά ή λειτούργησαν για μικρό χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο το 77% της δυναμικότητας σε δωμάτια στην Αθήνα ήταν σε λειτουργία, με το αντίστοιχο ποσοστό για τη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 88%.

Εντυπωσιακή πτώση σε ποσοστό 79% και 65% αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφηκε στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο, το οποίο ανήλθε σε μόλις 25 ευρώ.
Πότε θα ανακάμψει ο ελληνικός τουρισμός

Πότε θα ανακάμψει ο ελληνικός τουρισμός

Από αυτή την άποψη, οι πρωταρχικοί προορισμοί αναψυχής στην Ελλάδα, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες θα ανακάμψουν με πιο αργούς ρυθμούς λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τον εισερχόμενο τουρισμό.