Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν επείγουσα κυβερνητική παρέμβαση για την πρόληψη μιας καταστροφής στην απασχόληση στον κλάδο των αερομεταφορών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομάδας Δράσης για τις Αεροπορικές Μεταφορές, διακυβεύονται περίπου 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις αερομεταφορές, λόγω της μείωσης της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών άνω του 75% (Αύγουστος 2020 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019).

Ο αντίκτυπος των περιορισμών στα σύνορα και των μέτρων απομόνωσης που σχετίζονται με το COVID-19 έχει κλείσει αποτελεσματικά την αεροπορική βιομηχανία, τα αεροσκάφη γείωσης και αφήνοντας την υποδομή και την ικανότητα κατασκευής αεροσκαφών σε αδράνεια.

Το αίτημα IATA και ITF προς τις κυβερνήσεις περιλαμβάνει κλήσεις προς:

  • Συνεχή οικονομική υποστήριξη στον κλάδο των αερομεταφορών
  • Να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα χωρίς καραντίνα εφαρμόζοντας ένα παγκόσμιο εναρμονισμένο σύστημα δοκιμών COVID-19 πριν από την αναχώρηση

«Η αεροπορία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στην απασχόληση. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει το κόστος τους, αλλά έχουν απομείνει μόλις 8,5 μήνες μετρητών υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί, και εκτός εάν οι κυβερνήσεις παρέχουν περισσότερη οικονομική ανακούφιση, αυτές είναι πιθανό να αυξηθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες. Η αεροπορία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο που συνδέει τα έθνη και μεταφέρει ουσιαστικό φορτίο και είναι προς το συμφέρον των κυβερνήσεων να προσφέρουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια για να διατηρήσουν τη βιομηχανία βιώσιμη. Αλλά το πιο σημαντικό, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα με ασφάλεια. Αυτό σημαίνει την καθιέρωση ενός παγκόσμιου συστήματος δοκιμών επιβατών για το COVID-19. Με αυτήν τη θέση, η καραντίνα μπορεί να αφαιρεθεί και οι επιβάτες μπορούν να έχουν την εμπιστοσύνη να πετάξουν ξανά », δήλωσε ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.

«Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης κρίσης. Μέχρι το τέλος του έτους, σχεδόν το 80% των συστημάτων αντικατάστασης των μισθών θα εξαντληθούν, χωρίς επείγουσα παρέμβαση από τις κυβερνήσεις, θα δούμε τη μεγαλύτερη κρίση απασχόλησης που έχει δει ποτέ η βιομηχανία. Αλλά η καταστροφική κρίση για την απασχόληση μπορεί να αποφευχθεί με μια σαφή και συντονισμένη στρατηγική που βασίζεται στην ανακούφιση, την ανάκαμψη και τη μεταρρύθμιση. Οι εργαζόμενοι στον κόσμο των αερομεταφορών καλούν τις κυβερνήσεις να δράσουν τώρα, να παράσχουν την οικονομική υποστήριξη που θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας τους και να δεσμευτούν να συνεργαστούν με συνδικάτα και εργοδότες για να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη του κλάδου. Το εργατικό δυναμικό των αερομεταφορών είναι ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ζωτικής σημασίας για την ανταπόκριση και την ανάκαμψη COVID των εθνών. Εάν οι κυβερνήσεις αποτύχουν να υποστηρίξουν την αεροπορία, όχι μόνο θα βλάψουν τη βιομηχανία,είπε ο Stephen Cotton , Γενικός Γραμματέας της ITF.

Εκτός από το άνοιγμα των συνόρων με δοκιμές και οικονομική υποστήριξη, οι οργανισμοί ζήτησαν επίσης από τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν έναν χάρτη πορείας για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε επανεκπαίδευση και αναβάθμιση εργατικού δυναμικού, και σε πράσινες τεχνολογίες, ιδίως βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας.

«Η ικανότητα και η ταχύτητα ανάκαμψης των χωρών από το Covid-19, συνδέεται στενά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας αεροπορικής συνδεσιμότητας», δήλωσε η κοινή δήλωση . «Ως εκ τούτου, η κυβερνητική παρέμβαση και οι επενδύσεις δεν πρέπει απλώς να παρέχουν υποστήριξη στη βιομηχανία αεροπορικών μεταφορών τώρα, αλλά και να διασφαλίσουν ότι είναι κατάλληλη για σκοπούς και ικανή να υποστηρίξει την επιστροφή του κόσμου στην κανονικότητα από την πανδημία»