
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών της Deloitte σημείωσε χαμηλή ανοδική πορεία για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε να κυμαίνεται στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Ο δείκτης κέρδισε μία εκατοστιαία μονάδα το τρίμηνο στο -16%. Μία χαμηλή ενίσχυση από το μερικό άνοιγμα του τομέα φιλοξενίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι δαπάνες αναψυχής σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ωστόσο, οι δαπάνες στις περισσότερες κατηγορίες αναψυχής παραμένουν πολύ χαμηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο.
Η ανοδική τάση αυτού του τριμήνου οφείλεται στη χαλάρωση ορισμένων από τους περιορισμούς COVID-19 στις αρχές Ιουλίου. Κι αυτό οδήγησε στην απελευθέρωση της ζήτησης.
Οι καλοκαιρινές διακοπές
Η αύξηση των δαπανών αναψυχής το τρίτο τρίμηνο του 2020 υποστηρίχθηκε από παράγοντες όπως ο ζεστός καιρός και οι καλοκαιρινές διακοπές.
Αλλά και από τη συνεχιζόμενη οικονομική υποστήριξη από διάφορα κυβερνητικά προγράμματα που ενθάρρυναν τους καταναλωτές να ξοδέψουν. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις ενθαρρύνθηκαν με την σειρά τους να ανοίξουν ξανά.
Παρόλο που ορισμένες δραστηριότητες όπως μεγάλες ζωντανές εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2020, κατηγορίες όπως το φαγητό και το ποτό, καθώς και οι διακοπές και η ψυχαγωγία, επωφελήθηκαν.
Η κατηγορία φαγητού παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 47 εκατοστιαίες μονάδες σε τρίμηνο. Ενισχύθηκε από το πρόγραμμα “Eat Out to Help Out”, το οποίο αναγνωρίστηκε ως βασικός μοχλός της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Αύγουστο.
Ομοίως, οι διακοπές σημείωσαν ευνοϊκή ώθηση. Οι μικρές διακοπές σημείωσαν αύξηση κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες το τρίμηνο, λόγω των εσωτερικών ταξιδιών και των ταξιδιών μικρών αποστάσεων. Οι διεθνείς περιορισμοί και η καραντίνα στην άφιξη, τόνωσαν την εσωτερική ταξιδιωτική κίνηση.
Νέοι περιορισμοί απειλούν να μειώσουν τις προθέσεις δαπανών αναψυχής
Τα πρόσφατα κέρδη θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν από νέους περιορισμούς στον τομέα των διακοπών.
Οι καταναλωτές σκοπεύουν να δαπανήσουν λιγότερα για όλες τις δραστηριότητες αναψυχής το 4ο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Κι αυτό λόγω αβεβαιότητας με τα μέτρα.
Εκτός από τη μείωση των δραστηριοτήτων λόγω του τέλους του καλοκαιρινού διαλείμματος, περιορισμοί όπως τοπικές κλειδαριές, η τηλεργασία, ο «κανόνας των έξι» και απαγόρευση κυκλοφορίας σε παμπ και εστιατόρια, όχι μόνο θα βλάψουν τις επιχειρήσεις αλλά θα μπορούσαν επίσης έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η υποκείμενη ζήτηση ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά, καθώς οι καταναλωτές είναι όλο και περισσότερο επιφυλακτικοί να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής, παρά όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο τομέας για να είναι «ασφαλής COVID-19».
Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα είναι επαρκή για τη στήριξη και την αναζωογόνηση ολόκληρου του τομέα.