Η ανακοίνωση της ανακάλυψης και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναζωπύρωσε τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.

Σύμφωνα με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία, η είδηση ότι η δράση των νέων εμβολίων είναι αποτελεσματική, ώθησε τους ταξιδιώτες να προγραμματίσουν τις αποδράσεις τους με ορίζοντα το 2021, επιβεβαιώνοντας την έντονη επιθυμία και την ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδέψουν, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να περάσουν χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.

Αύξηση στις κρατήσεις

«Από τις 9 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια Pfizer και Biontech είναι αποτελεσματικά κατά 90%, σημειώθηκε αύξηση στις κρατήσεις κατά 23% από τους Βρετανούς πολίτες», δήλωσε η Κέλλι Κούκς, διευθύντρια Αναψυχής του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Advantage Travel Partnerships.

«Καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση των κρατήσεων ήταν και η απόφαση να μειωθεί η διάρκεια της καραντίνας σε πέντε ημέρες, ύστερα από αρνητικό τεστ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στις ταξιδιωτικές εταιρείες», προσέθεσε.

«Μάλιστα, οι κρατήσεις κατανέμονται ομοιόμορφα. Αυτές του Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο του 2021 κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις κρατήσεις της περιόδου αιχμής, Ιουνίου–Αυγούστου του 2021».

Αύξηση στις κρατήσεις κατά 22% την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων (9-15 Νοεμβρίου), παρατήρησε και το τουριστικό γραφείο Opodo. Την ημέρα ανακοίνωσης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Pfizer, οι κρατήσεις παρουσίασαν άνοδο 18% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.

Οι δοκιμές για τα εμβόλια σε συνδυασμό με τα Χριστούγεννα και τη Black Friday ενίσχυσαν τις ταξιδιωτικές πωλήσεις, όπως αναφέρει η εταιρεία Not Just Travel, η οποία κατέγραψε αύξηση έως και 62%.

Αισιοδοξία και για τις κρουαζιέρες

«Γνωρίζουμε ότι ένα εμβόλιο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για φτάσει σε όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό οι κρουαζιέρες αναβάλλονται, μέχρι να διασφαλιστεί ότι το ταξίδι μετά τον κορωνοϊό θα είναι ασφαλέστερη. Οι καλές ειδήσεις έδωσαν στους πελάτες μας μία αναγκαία ώθηση», υπογράμμισε η Εντβίνα Λονσντέιλ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κρουαζιέρων Mundy Cruising.

Από την πλευρά της η Ζο Ερζιμόσκα, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος EMEA, της Celebrity Cruise τόνισε: «Στη Celebrity Cruises και σε όλες τα brands της Royal Caribbean Group, εργαζόμαστε σκληρά για την υγιή επιστροφή μας, θέτοντας την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και του πληρώματός μας στο προσκήνιο και ανυπομονούμε να υποδεχτούμε τους επισκέπτες το επόμενο έτος».